Veselá roláda

Pridal/a FanyNM

Prevzala som recept od mojej maminky a poňala ho tak trochu s humorom Chichocem sa

Veselá roláda - recept
Porcie
porcií
Zdrojtradičný obľúbený zákusok mojej maminky
Čas prípravy
45 minút
Čas varenia / pečenia
15 minút
Celkový čas
1 hod

Ingrediencie

5kusyvajce
5polievkové lyžicepráškový cukor
4polievkové lyžicehladká múka
1polievková lyžicapolohrubá múka
1polievková lyžicastudená voda
 čajová lyžičkaprášok do pečiva

Inštrukcie

Upozorňujem, že na obrázku je roláda, nie traja slimáci. Ak sa ti už zbiehajú slinky, urob KUK na tento úžasný recept. V prvom kroku treba odskočiť do špajze a preveriť, či máš doma:

  • 5 vajec - slepačích surových, ideálne rovno spod sliepky :-)
  • 5 polievkových skoro kopcových lyžíc práškového cukru
  • 4 polievkové skoro kopcové lyžice hladkej múky
  • 1 polievková skoro kopcová lyžica polohrubej múky
  • 2 slovenské čajové alebo jedna polievková kopcová lyžica studenej vody
  • ½ slovenskej čajovej lyžičky prášku do pečiva, alebo jedna slovenská kávová lyžička, alebo tá najmenšia zo sady odmeriek

Ak máš, ide sa na to. Ak nie, zbehni k susedom požičať, alebo na to jednoducho kašli :-). Takže :

Vajíčka by bolo dobre pred prípravou rozbiť. Samozrejme žĺtky zvlášť, bielky zvlášť, škrupina síce obsahuje veľa vápnika, ale tentokrát ju používať nebudeme. Skúšaj rozbíjať dovtedy, kým sa ti nepodarí bezpečne oddeliť žĺtka od bielok. Keď už máš, povedz HURÁ a daj žĺtky do misky. Pridaj preosiaty cukor a tú kopcovú polievkovú lyžicu studenej vody. Miešaj pravou rukou v smere hodinových ručičiek kým nezbledne. Tá hmota myslím. Ak nevládzeš, zavolaj si na pomoc svalnatého chlapa. Ak nezvládne ani on, alebo chlap nie je poruke, nechaj tak, hádam to na kvalite nič nezmení. Do preosiatej múky potom pridaj prášok do pečiva, premiešaj a postupne pridávaj po polievkových skoro kopcových lyžiciach do vyblednutej žĺtkovej peny. Nakoniec zľahka, famózne, pridávaj a premiešavaj aj sneh (v letných mesiacoch môžeš nahradiť vyšľahanými bielkami).

Priprav si veľký plech, najradšej s okrajom. Polož pečiaci papier, mal by mať veľkosť rovnakú ako plech bez okraja. Vylej na to cesto, snaž sa rovnomerne rozotrieť, skoro až po okraje. Rohy môžu byť cca 1,25 cm od okraja voľné (nie je podmienkou). Misu, v ktorej si to miešala a stierku daj očistiť najskôr nejakému mlsnému jazýčku, potom šup do umývačky riadu. Ak nemáš, tak šup do drezu (nie futbalového).

Trúbu (odborný názov Rúra, hoci neviem prečo, lebo rúra je proste rúra a vlastne aj trúba je niečo iné ako trúba, takže asi radšej "priestor na pečenie koláčov") predhrej na teplotu 190-200°C, pozor nedotýkať sa- hrozí riziko popálenia. Ak nie je práve elektrina, skús predhriať čajovými sviečkami, potrebuješ na to asi 50 ks sviečok a jeden zapaľovač. Plech s okrajom, papierom a cestom vlož do stredu vyhriateho priestoru na pečenie koláčov, zvyčajne tretia pozícia odvrchu, a nechaj tam zohrievať cca 10-15 min. Ak nemáš hodiny, počítaj do 600 - 720. Potom treba plech s okrajom, papierom a cestom vybrať z priestoru na pečenie koláčov. Použi pri tom termorukavice, môžu byť aj lyžiarske. Jemné pletené na tento účel neodporúčam. Ak nechceš mať potýčky s hasičmi a minimálne hornými susedmi, prepni priestor na pečenie koláčov do bodu 0. Malo by pri tom ťuknúť a zhasnúť svetlo. Ak nie, vytiahni kábel zo zásuvky v stene. Kábel od priestoru na pečenie koláčov, nie od rádia.

Nie je ľahké skĺbiť dve činnosti naraz. Ale kým sa cesto pieklo, mala si urobiť kopu ďalších vecí. Upozorňujem, že chlapi takéto úkony naraz väčšinou nezvládajú.

Čiže mala si si na stôl pripraviť čistú utierku, alebo kúsok nepotrebnej vypratej plachty (spať sa dá aj bez plachty, ale za tú roládu to stojí obetovať aj novú) posyp práškovým cukrom asi tak ako keď začína padať sneh. Vyklop na to upečené cesto, čo znamená, že si treba plech s okrajom, papierom a cestom chytiť do dvoch rúk chránených termorukavicami tak, že máš prsty hore a palce dolu a pretočením rúk od seba do pozície prsty dolu a palce hore sa ti, čuduj sa svete, plech otočí a cesto s papierom šup na utierku. Samozrejme, ak si tento úkon robila nad pripravenou utierkou. V opačnom prípade treba cesto šikovne zdvihnúť zo zeme, oprášiť a opatrne položiť (aby nikto nevidel) na potrebné miesto. V prípade, že sa na to nalepili omrvinky zo zeme, skús zapískať ako vtáčik a upriamiť pozornosť prítomných iným smerom, kým rýchlo očistíš cesto. Ak zostal na ceste (nemyslím tým na ulici) prilepený papier s ktorým sa to pieklo, skús tento opatrne stiahnuť tak, že ho chytíš na okraji a jemne budeš dvíhať a dvíhať, kým sa neoddelí. Urob "kuk" a potom ho tam ešte znovu prilož . Chvíľu nechaj cesto, ktoré sa pieklo na plechu s okrajom a papierom v priestore na pečenie, vyfučať od pary a potom stoč spolu s papierom s ktorým sa to pieklo a tentokrát aj s utierkou do rolády. Takto to prenes na okenicu, najlepšie pod vetrák a nechaj vychladnúť. Ak nemáš vetrák, alebo máš doma mlsné jazýčky, skry niekam do komory.

Medzitým si môžeš zaliať kávu. Kým vychladne káva, vychladne aj roláda (u mojej maminky to neplatí). Kávu vypi a roládu pohľadaj. Ak ju nájdeš opatrne ju prelož znovu na stôl, odtoč utierku s cestom aj papierom a papier odlož nabok. Ak si nezabudla urobiť nejakú plnku, tak natri tou plnkou a znovu stoč do pôvodného tvaru. Ak máš pocit, že si už v prvom štádiu alzheimera, môžeš použiť aj lekvár. V tomto prípade už ani papier ani utierku s cestom netoč !!!

Záverečné úkony:

Na roládu môžeme posypať cukor, natrieť zvyšok plnky, alebo len tak pohladiť rukou a povedať "fajn". Dobré je potom roládu nechať schladiť, neodkladať ju s horúcou hlavou.

Papier na pečenie, s ktorým si roládu piekla, doporučujem pokrčiť, najlepšie pravou rukou a ak trafíš, tak hodiť do koša na recyklovanie papiera, ak nemáš tak proste niekam hodiť.

Utierku vyprať a môžeš použiť znova. Ak si miesto utierky použila kúsok plachty, treba rozložiť stroj a prišiť cikcakom alebo iným spôsobom späť na pôvodné miesto. Celé potom znovu vyprať na najmenej 100°C, nezabudni na riadnu dávku aviváže, vysušiť, prípadne vybieliť na čerstvom snehu, poriadne vyžehliť a prestrieť na posteľ.

Nakoniec sa natiahni chrbtom, prípadne bruchom dolu na prestretú posteľ (daj pozor, aby si mala, ak si na bruchu, hlavu nabok a hlavne aby si nemala strunový matrac naopak, neskutočne to tlačí). 

Poznámky

A už iba relaxovať. 

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Sezónne recepty

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok