reklama

Bazový sirup

Pridal/a adus dňa 12. 05. 2009 - 22:54 - Recepty adus
Bazový sirup, Zaváranie, recept, adus

adus


reklama

Priam naša "rodinná značka", kamaráti mojich detí kvôli - alebo vďaka - nemu k nám chodia dooosť často.

Ingrediencie
25 kusov bazový kvet
2 1⁄4 litre voda
80 gramov kyselina citrónová
2 kilogramov cukor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Prevarenú vychladnutú vodu dáme do veľkého 4-litrového pohára, rozmiešame v nej kyselinu citrónovú a namočíme do nej kvety bazy. Necháme odstáť 24 hod.

Scedíme a do šťavy pridáme cukor, rozmiešame (zväčša to robím v priebehu ďalších 24 hodín), potom plním do fliaš (takých sklenených, čo v nich kedysi Zeus džús predávali, ale aj klasické zaváracie môžu byť) a krátko sterilizujem, len toľko aby chytilo viečko.

Ja sterilizujem v trúbe, do hlbokého plechu naukladám fľaše - mne sa tam zmestí 12 ks - dolejem vodu tak, aby bola skoro po okraj plechu a pustím rúru. Po dosiahnutí žiadanej teploty sterilizujem asi 15 min., fľaše potom hneď vyťahujem.

Výnos
10 Porcie
Celkový čas
5 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

adus, Ut, 12. 05. 2009 - 22:58

No a ešte jedna iná verzia sirupu - nevarený ovocný sirup - hodí sa na všetky druhy mäkkého ovocia ako jahody, ríbezle, maliny a teda ja robievam aj z višní.

na 1 kg ovocia ide 1 l studenej prevarenej vody a 30 gr kyseliny citrónovej, nechá sa to 24 hod. stáť, scedí sa to, odmeráme koľko máme tekutiny - na 1 l pridáme 1 kg cukru - a potom už pokračujeme ako u bazového sirupu.

Pri višniach nedávam kôstky preč, len tie višne rozmágam rukami, aby lepšie pustili šťavu, to ostatné mäkké ovocie samozrejme netreba.

MaryD, Št, 14. 05. 2009 - 08:50

Super, akurat ma vcera muz otravoval, ay som si opat pohladala nejaky recept na bazovy sirup a mam ho urobit strasne vela, lebo nase tri decka a susedovie tiez su donho zblaznene. Minule leto som ho nestihala zarabat a vykladat na terasu.
Adus aj ten tvoj recept na nevareny sirup som pred rokom skusala, ale u nas nesiel. Minul sa len na ryzovy nakyp, zarobeny detom az tak nechutil, skoda. Ale tie moje deti su hrozne preberacne, tak to neber ako kritiku, inym urcite chutil.

adus, Št, 14. 05. 2009 - 18:42

Neboj, u nás je to rovnako. Kým som začala robiť (inak tiež vo veľkom) ten bazový, tak sa míňal aj ovocný - potom už veru nie.;-)

lobelka, Ut, 19. 05. 2009 - 08:27

adus, dnes som ho dorobila, idem davat do flias...chvalim, chuti (y) a hlavne je jednoduchy a robi sa skoro sam (giggle) ...

adus, St, 20. 05. 2009 - 22:34

Ja už mám 30 fliaš, chýba mi ešte minimálne 23, lebo naša spotreba je minimálne 1 fľaša týždenne

Tangy, St, 30. 05. 2012 - 09:40

Adus, ten cukor len primiesam a necham volne rozpustit? To nemusim varit? Dakujem.

adus, St, 30. 05. 2012 - 09:51

Nie, nevariť, len rozmiešať - on sa úplne sám od seba nerozpustí, treba to miešať do úplného rozpustenia, čo neznamená, že to budeš v kuse dve hodiny miešať ...
Ja to robím tak, že najprv nasypem jedno kilo, to sa pomerne rýchlo a jednoducho rozpustí úplne, potom prisypem to druhé, najprv faaakt intenzívne rozmiešam, nechám si to na kuchynskej linke a zakaždým, keď idem okolo, zase to poriadne "rozkrútim", zvyčajne to potom ešte nechám do druhého dňa odstáť a potom plním do fliaš zaváracích a tie dám sterilizovať. Tam sa to mierne prevarí, ale stále to ešte môžem klasifikovať ako nevarený sirup a nemusím tam pridávať žiaden iný konzervant okrem cukru samotného. Sterilizované to skutočne vydrží až do novej úrody (samozrejme za podmienky, že si ho urobíš v dostatočnom množstve, čo sa mne ešte v živote nepodarilo, hoci minulý rok som tomu bola dooosť blízko, lebo poslednú fľašu sme minuli niekedy na prelome marca/apríla - uvidíme, ako to bude tohto roku, už mám viac ako 100 fliaš a ešte sú kvety, takže ešte robím)

Tangy, St, 30. 05. 2012 - 12:55

Dakujem, idem ho dnes vyskusat.

Tangy, St, 30. 05. 2012 - 14:51

Adus, este ma napadla otazka, tie kvety mam oplachnut? Nezmyje sa potom ten pel z nich? Na druhej strane idem zbierat bazu k polnej ceste a je tam dost prasno.

adus, St, 30. 05. 2012 - 22:51

no, síce to už bude s krížkom po funuse (som inde čítala, že už máš naložený aj sirup aj želé) - poviem to takto -že ako si videla - ja mám v záhrade, takže neumývam (hoci nejaký ten prach sa určite aj tam práši) ani v pôvodnom recepte to nebolo .... takže je to len o tvojom vlastnom pocite ... lebo oplachnutim urcite ten peľ zmyješ

Tangy, Št, 31. 05. 2012 - 11:36

Boli sme vcera po bazu s manzelom a detmi daleko za dedinou. Blizko su sice polia aj vlak opodial jazdi, ale MM trhal na takych zastrcenejsich miestach, tak som neoplachovala, aj tak sme boli cely od pelu, takze by sa umyvanim pozmyval. Vecer budem primiesavat cukor, tak dam vediet ako sa sirupcek podaril.

Tangy, Št, 31. 05. 2012 - 20:17

Tak a je hotovo (clap) .

piletka, Pi, 01. 06. 2012 - 08:43

Ja som včera urobila rovnaký, len som dala len 2 litre vody (namiesto 2 a 1/4). Tiež som, pre istotu, aj sterilizovala.
Je chutný a nádherne vonia.

kmecka, Št, 07. 06. 2012 - 10:47

receptík skvelý :) akurát som dala o 10 g menej kys. cintronovej a namiesto toho som dala jeden nakrajány citrón. a sterelizovala som ho asi 5 minút pre istotu. ale je skvelý. robila som dvojitú dávku a cukor sa mi rozpustil ani nie za hodinu, takže je to rýchle B-] ;-)

Zuzliak, Ut, 14. 05. 2013 - 09:50

Ja ho robim tiez a aj z plodov- rcp je u mna na blogu :-)

adus, Ut, 14. 05. 2013 - 19:01

Ten u nás doma neprešiel ...., som sa sí ce pokúšala, ale bez výsledku, teda skôr s veľmi konkrétnym výsledkom: U6 ho viac nerob! (giggle)

lastom, Ne, 29. 05. 2016 - 22:04

idem aj ja vyskusat, hned za domom nam rastie baza a deti to zboznuju

Alca7171, St, 15. 06. 2016 - 13:55

prosim vas kde zozeniem tuto drevinu na pestovanie - kde kupit? 

Dzeny, St, 15. 06. 2016 - 14:36

asi v nejakom zahradnom centre, alebo obchode pre zahradkarov, alebo na nete. napr tu som nasla 

http://www.kohaplant.sk/2008080048-baza-cierna-haschberg

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama