Jednoduchý recept na žemle alebo rožky

Popis

Chlieb som si už natrénovala, tak som sa pustila do pečiva:) 

Jednoduchý recept na žemle alebo rožky - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút
Celkový čas
35 minút

Ingrediencie

400gramovhladká múka
100gramovražná múka hladká
350millilitrovmlieko
1balíkdroždie
1čajová lyžičkasoľ
1čajová lyžičkacukor
60gramovmaslo

Inštrukcie

Pri pečení žemlí som vychádzala z tohto receptu na chlieb. Ak to funguje s chlebom, tak neexistuje, aby to nefungovalo so žemľami:)

1. V mlieku rozpustíme droždie. Ak máte čerstvé droždie, tak polovicu kocky, ak sušené, tak závisí od balenia, treba pozrieť na obale, či je to dávka na kilo alebo pol kila múky. 

2. Všetky ingrediencie zmiešame a vymiesime cesto, ktoré sa odliepa od misky. Cesto je hutnejšie. 

3. Necháme hodinu kysnúť. 

4. Vyberieme, preložíme ako lístkové cesto a necháme ešte 30 min kysnúť. 

5. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 bochníčkov a vytvarujeme buď žemle alebo rožky. 

6. Necháme na plechu ešte 30 mi oddychovať.

7. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov, pečieme cca 15 min. Treba sa riadiť svojou rúrou a farbou žemlí.

8. Vyberieme, položíme na mriežku, zľahka potrieme studenou vodou.

 

 

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)
 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok