Recept s fotopostupom na jeden z mojich tradičných oblížprstových koláčikov. Opäť som hľadala niečo vhodné pre moju antihistamínovú devu, akosi mi dochádza fantázia (bez čokolády, kakaa, orechov, bielej múky, ovocia ... sa ťažšie experimentuje) a to som rada, že akceptuje laktózu.
Ingrediencie
| Korpus: | ||
| 4 | kusov | bielok |
| 90 | gramov | kryštálový cukor |
| 100 | gramov | mleté mandle |
| Pudingový krém: | ||
| 500 | millilitrov | mlieko |
| 50 | gramov | Zlatý klas |
| 4 | kusov | žĺtok |
| 1 | kus | vanilkový cukor |
| 1 | polievková lyžica | kryštálový cukor |
| 250 | gramov | mascarpone |
| Smotanová náplň: | ||
| 250 | millilitrov | šľahačková smotana |
| 1 | kus | vanilkový cukor |
Postup
Korpus:
Bielka s cukrom vyšľaháme do snehu a zľahka k nemu primiešame krátko opražené mleté lúpané mandle. Už som robila podobný aj z nelúpaných mandlí. Korpus bude nižší tak či tak.
Hmotu rozotrieme vo forme vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote cca 200°C cca 20 minút, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou.
Pudingový krém:
Z mlieka, pudingu, žĺtok a cukru uvaríme hustý krém, ktorý za občasného miešania necháme vychladnúť a už len zľahka spojíme s mascarpone. Rozotrieme na vychladený korpus s rafikom dáme stuhnúť do chladničky
Šľahačka:
Vyšľaháme šľahačkovú smotanu s cukrom a rozotrieme na pudingovú náplň. Dáme schladiť do chladničky, čím dlhšie tým lepšie. ![]()
Koláčik je oblížprstový, ale aký dobrý.![]()
Tinke robim aj klasicku piskotu so spaldovou mukou, alebo mojou bezlepkovou, tam tej muky nie je vela a uz som jej robila aj s karobom. A naplne obmienam kombinaciu, tvaroh, slahacka, mascarpone, puding ...., pokial viem z orechov su jedine mandle povolene, ale fakt je to u kazdeho ine.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som ešte koláčik nemala za te mesiace, ale dnes ma doslova prepadla chuť na niečo jemné a sladké, no nemám doma ani mandle a ani šľahačku takže si nechám zájsť chute ale vyzerá božský.