
wilie | Vianočné medovníčky
Tradičné, voňavé medovníčky
500 | dekagramov | hladká múka |
6 | polievkové lyžice | med |
6 | kusov | vajce |
300 | gramov | práškový cukor |
150 | gramov | maslo |
6 | polievkové lyžice | mlieko |
trocha | citrónová kôra | |
trocha | škorica | |
štipka | sóda bikarbóna | |
trocha | badián | |
trocha | klinčeky | |
trocha | kakao | |
Na potretie: | ||
1 | kus | vajce |
V mažiari najprv rozdrvíme trochu badiánu, škorice, klinčeky a pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Všetko dobre podrvíme a voňavú prísadu do medovníčkov máme hotovú.
Cesto nám vznikne zmiešaním hladkej múky, ku ktorej pridáme práškový cukor, všetky vajíčka, mlieko a med. Premiešame a postupne pridáme aj na kúsky nakrájané mäkké maslo. Aby mali medovníky správnu farbu, pridáme podľa potreby kakao a na záver suroviny rozdrvené v mažiari. Cesto rukami dobre spracujeme a najlepšie na noc necháme odpočinúť v miske prikryté potravinovou fóliou.
Potom cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske, aby sa nám nelepilo a po vykrojení dobre vybralo. Vykrajujeme rôzne vianočné motívy a ukladáme na plech, ktorý sme si ešte vopred vystlali papierom na pečenie.
Vkladáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme podľa druhu rúry a podľa veľkosti perníkov 7 – 12 minút. Ja som piekla v elektrickej rúre stredne veľké perníky tých 12 minút.
Po upečení ich hneď potierame rozšľahaným vajíčkom. U nás ich ešte po vychladnutí vymáčame v čokoláde.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty