
dasa_ | Kôprová omáčka s vajíčkom
Koprovka sa klasicky podáva s knedľou. Pre zmenu vyskúšajte opečené zemiaky.
2 | polievkové lyžice | maslo |
2 | polievkové lyžice | hladká múka |
300 | millilitrov | mlieko |
500 | millilitrov | vývar |
250 | millilitrov | smotana |
1 | zväzok | kôpor |
1 | polievková lyžica | cukor |
1 | polievková lyžica | ocot |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
Kôpor rozoberieme na jemné časti a hrubé stonky. Jemné časti nasekáme na drobno.
Do rozpáleného masla vsypeme múku a spolu opekáme, pokiaľ múka nezačne voňať. Zalejeme studeným mliekom a okamžite intenzívne miešame, ideálne metličkou.
Po chvíli prilejeme studený vývar a stále miešame. Pridáme stonky z kôpru. Osolíme, ocukríme a varíme asi 15 minút.
Odstránime uvarené stonky, vmiešame nasekaný kôpor, vlejeme smotanu a ešte krátko prevaríme. Odstavíme a prilejeme ocot. Zamiešame a vyskúšame, či treba pridať octu alebo cukru.
Drobné zemiaky uvaríme do polomäkka. Dáme na vhodný plech, pokvapkáme olejom, osolíme, pridáme mletú červenú papriku a vložíme do rozpálenej rúry na 200 stupňov asi na 15 minút.
Podávame s vajíčkom uvareným podľa chute, prípadne s vareným alebo duseným mäsom

dasa_
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty