Slovak Spectator
Dánska špecialita pre milovníkov sladkého.
Ingrediencie
| 6 | kusov | žĺtok |
| 6 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
| 2 | kusov | vanilkový struk |
| 10 | decilitre | kefír |
| 2 | čajové lyžičky | citrónová šťava |
| 500 | gramov | pšeničná múka |
| 250 | gramov | maslo |
| 1 | deciliter | mlieko |
| 1 | kus | vajce |
| 150 | gramov | cukor |
| 1 | kus | citrónová kôra |
| 1 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
| 1 | čajová lyžička | kardamóm |
Postup
Príprava polievky:
Vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilkou, až kým sa cukor nerozpustí. Za jemného miešania pridáme kefír. Polievku dochutíme citrónovou šťavou. Cmarová polievka by mala byť podávaná ľadovo vychladená s malými sladkými suchármi.
Príprava suchárov:
Z vanilkového struku zoškrabeme vanilkové semiačka. Dáme ich do misky spolu s cukrom a zmäkknutým maslom.
Miešame, až kým hmota nie je biela a hustá. Potom pridáme vajce a ďalej miešame. Prilejeme mlieko – môže sa trochu zraziť.
Do cesta pridáme múku, prášok do pečiva a citrónovú koru a zamiesime. Cesto položíme na stôl a rozdelíme ho na 10 častí. Z každej časti vytvarujeme rolku s priemerom približne 3 cm. Rolky pokrájame na 1 cm hrubé kúsky a vytvarujeme z nich guľôčky.
Umiestnime guľôčky na pekáč a pečieme pri 180 stupňoch po dobu 12 minút. Po vybratí z rúry ich necháme vychladnúť.
Prvý diel seriálu o varení vznikol v spolupráci s redakciou Slovak Spectator a Dánskou ambasádou na Slovensku.
Ďalšie recepty z dánskej kuchyne:
Marinovaný uhorkový šalát (agurkesalat)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Jednoduchá praženica z čerstvých húb
Slavka K | Hubová praženica
Jednoduchá praženica z čerstvých húb
Čo s čerstvo nazbieranými hubami? Šup s nimi do jednoduchej hubovej praženice.
Tvarohový koláč s jablkami
dasa_
Tvarohový koláč s jablkami
Tvarohový koláč s jablkami je dokonalým spojením chutí – krehké maslové cesto, vrstva sladkého džemu, šťavnaté strúhané jablká a bohatý tvarohový k