
Kamila | Zapekané zemiaky s mäsom a zeleninou
Výborné zapečené zemiaky. Je na vás aké mäso použijete. So zeleninou je to podobne, ja som použila mrazenú zmes hrášok - mrkva. Prípadne môžete vynechať mäso a pridať viac zeleniny.
1 | kilogram | zemiaky |
500 | gramov | mleté mäso |
1 | kus | cibuľa |
3 | strúčiky | cesnak |
200 | gramov | mrazená zelenina |
olej | ||
soľ | ||
korenie |
Mäso zomelieme. Na oleji vo vyššej panvici osmažíme nakrájanú cibuľu, krátko aj cesnak a pridáme mäso. Chvíľu miešame, kým nezmení farbu. Pridáme cca 1/2 čl soli, 1 čl červenej papriky, 1/4 čl čierneho korenia. Prikryjeme a nižšom stupni dusíme cca 30 minút. Na záver pridáme mrazenú alebo čerstvú zeleninu (tú pridáme skôr, aby zmäkla) a dusíme už len cca 5 minút.

Zemiaky očistíme, nakrájame na kolieska a uvaríme v slanej vode, skoro do mäkka. Varíme cca 10 minút, vo fáze vrenia. Pozor na rozvarenie. Vodu zlejeme.

Na vymastený pekáč rozložíme polovicu zemiakov. Osolíme ich, okoreníme (drvená rasca, červená paprika, čierne korenie).

Na to dáme dusené mäso so zeleninou.
Na vrch poukladáme zvyšné zemiaky. Okrem soli a korenia pokvapkáme olejom. Môžeme zaliať smotanou s rozšľahaným vajíčkom. U nás sme dve bez mlieka, tak nezalievam. Dáme piecť do rúry na cca 30 minút pri teplote cca 235°C. Tesne pred dopečením môžete posypať strúhaným syrom.
Hotovo.

Zeleninu môžete meniť. Aj brokolica s cibuľou bude fajn, tá bude dobrá aj bez mäsa, akurát bude treba pokvapkať olejom aj prvú vrstvu zemiakov. Ja používam mleté morčacie stehno, kvôli dcérinej histamínovej intolerancii.

Kamila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty