reklama

Zemiakové pagáče mojej babky

Pridal/a fantika dňa 26. 01. 2010 - 15:51 - Recepty fantika
Zemiakové pagáče mojej babky, Slané, recept, fantika

Fantika | Zemiakové pagáče


reklama

Obľúbené slané koláčiky, spomienka môjho detstva. Sú skvelé len tak samé o sebe, ale aj ako príloha k polievkam.

Ingrediencie
1 kilogram zemiaky
500 gramov hrubá múka
1⁄2 čajová lyžička soľ
1 kus vajce
100 millilitrov olej
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Množstvo ingrediencií je orientačné. 1 kg zemiakov však treba. Uvaríme zemiaky v šupke v slanej vode a necháme vychladnúť. Olúpeme ich a pretlačíme cez lis na zemiaky. Preložíme do misky, alebo na dosku. Pridáme soľ, vajíčko a hrubú múku. A vypracujeme cesto.

Múky dávame toľko, aby sme mali primerane tuhé zemiakové cesto, nelepivé, s ktorým sa bude dobre pracovať. Cesto rozdelíme na 3 - 4 časti podľa množstva.

Každý kus rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenko a potrieme olejom. Osolíme, zrolujeme do rolky.

Zrolované cesto zľahka "sploštíme", povrch narežeme nožom do mriežky. Ak chceme štvorce, tak len takto navrstvené cesto nakrájame na cca 5cm kúsky. Ak chceme kolieska tak vykrajujeme kolieska, len budeme mať väčšie straty. Nevadí tie si môžeme tiež upiecť. Budú super na chrumkanie

Každý kúsok preložíme na plech s papierom na pečenie a ešte povrch potrieme olejom a posolíme.. Pečieme v strede rúry  na cca 200 °C.. Upečené sú, keď majú peknú zlatú farbu a aj spodok je pekne upečený

Doplňujúce poznámky

Dobrú chuť! Dnes som toto robila a dcéra sa ide za nimi utrhnúť... Tak vám posúvam recept.

Výnos
15 Porcie
Celkový čas
1 hod, 45 minút
Čas prípravy
1 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
15 minút

reklama


reklama

fidorka, Ut, 26. 01. 2010 - 18:59

No ešte že som nakukla,zase niečo iné ako ja robievam(clap) .Takéto podobné robievam,ale pred zrolovaním potieram roztlačeným cesnakom a maslom.Tiež to chlapi majú radi s kyslou fazuľou napríklad.A zemiakové pagáče robievam úplne iné,som si myslela,že aj toto bude taký recept.Vyskúšame,vďaka za tip.(sun)

fantika, Ut, 26. 01. 2010 - 19:13

niet zac..suu aj pre chudobnyych..;-) maalo ingrediencii treba..(giggle)

Erkočka, Pi, 29. 01. 2010 - 15:22

Chýba mi tu kvások.
-------------------
Určite netreba???

fantika, Pi, 29. 01. 2010 - 15:24

Erkocka urcite nie...to je len obycajnee zemiakovee cesto..;-)

Erkočka, Pi, 29. 01. 2010 - 15:27

Tak tomu sa hovorí bleskovka(sun) ďakujem, idem makať.(sun)

fantika, Pi, 29. 01. 2010 - 15:30

no ze bleskovka?cesto povedzme..ale to valkanie a zakruucanie uz ani nie..(giggle)

lydusha (bez overenia), Ut, 26. 01. 2010 - 19:30

Krstna pred zrolovanim posypala nadrobno nasekanymi oskvarkami, tak jemno sem tam, mnaaam.:-P

fantika, Ut, 26. 01. 2010 - 19:33

lydush uuplnaa zdravaa vyyziva(rofl)

lydusha (bez overenia), Ut, 26. 01. 2010 - 19:35

Jasne, zdrava vyziva je moje druhe meno hehehehehehe. :-D :-D :-D :-D

fantika, Ut, 26. 01. 2010 - 19:40

vsimla som si uz...v tomto si rozumieme..;-)

lia6, Ut, 26. 01. 2010 - 19:20

Musím povedať, že takéto ja nemrobím...téda baby(Fidorka, Fantika), včera a dnes ste ma nachytali:-O aspoň som sa zas niečo naučila(y) (sun)

fantika, Ut, 26. 01. 2010 - 19:22

lius ja som uz strasne daavno nepridala ziadny recept,tak som sa musela zmobilizovat:-D ale tesiim sa ze to nepoznaas..aspon mozes vyskuusat..;-)

fidorka, Ut, 26. 01. 2010 - 21:19

fantika a "burgiňové" pagáče poznáš?

fantika, Ut, 26. 01. 2010 - 21:21

neviem fidorka..daj recept a uvidiime..;-)

lia6, Ut, 26. 01. 2010 - 21:25

Mňám, burgiňové robí svokra(y) (sun)

betuska10, Št, 28. 01. 2010 - 13:46

Tak ,už sa pečú,to som zvedavá aké budú,ale ako už rozvoniavajú,mňam.:-)

fantika, Št, 28. 01. 2010 - 18:32

no betuska ako to dopadlo?chutili?;-)

lydusha (bez overenia), Ne, 31. 01. 2010 - 14:39

Uz sa pecuuuuu aj u nas, mnamnamnam tesim sa:-)

fantika, Ne, 31. 01. 2010 - 19:38

lydusch no ako to dopadlo?;-)

lydusha (bez overenia), Ne, 31. 01. 2010 - 19:56

Mnaaaam(clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) chutili , vsetkym, aj hafanom:-) Dovtedy vypiskovali kym nedostali ochutnat.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama