Oblúbená a mňamka môjho detstva

Porcie | |
---|---|
Zdroj | babka |
Čas prípravy | 1 hod, 30 minút |
Čas varenia / pečenia | 15 minút |
Celkový čas | 1 hod, 45 minút |
Ingrediencie
1 | kilogram | zemiak |
500 | gramov | hrubá múka |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
1 | kus | vajce |
100 | mililitrov | olej |
Inštrukcie
Nenapisem kolko coho, kazdy nech spravii tolko cesta kolko uznaa za vhodnee, ale mysliim si ze minimum je aspon 1 kilo zemiakov;-) .
Takze uvariime zemiaky v supke v slanej vode a nechame vychladnut, osupeme a pretlacime cez lis na zemiaky, pridame sol, vajicko/pri velkom mnozstve 2 vajcia/ a hrubu muku.
Muky dávame tolko aby sme dostali normalne tuhee zemiakové cesto, nelepivé, s ktorým budeme vediet pracovat na doske..
pomuucime dosku a cesto rozdeliime na 2-3-4 kusy podla mnozstva..
kazdyy kus rozvalkaame na tenko a pofrkame olejom a osoliime,
zrolujeme do rolky,povrch rolky narezeme nozom a rolku rozkuskujeme na cca 5cm kusky..
kazdy kusok preloziime na plech s peciacim papierom a este povrch potrieme olejom a posoliime..
Pecieme v strednej ruure cca na 200 stupnoch..
upecenee je to ked to maa kraasnu zlatuu farbu a aj spodok je pekne uecenyy.
Je to skvelee len tak samo o sebe ale aj k roznym polievkam, kyslyym ci zaaprazkovyym..:-)
Poznámky
dobruu chut!!dnes som toto robila a malaa sa ide za tyym utrhnuut..tak vaam to posuuvam dalej..:-*