reklama

Svätomartinský medovník

Pridal/a balalajka dňa 12. 11. 2018 - 07:53 - Recepty balalajka
Svätomartinský medovník, Zákusky, recept, balalajka

balalajka


reklama

... aby to už u nás začalo voňať ako na Vianoce

Ingrediencie
300 gramov polohrubá múka
1 čajová lyžička škorica
1⁄2 čajová lyžička badián
10 kusov klinčeky
  štipka soľ
1 1⁄2 čajové lyžičky sóda bikarbóna
140 gramov maslo
100 gramov cukor
3 kusov vajce
200 gramov med
3 čajové lyžičky kyslá smotana
Poleva:
100 gramov čokoláda
100 millilitrov smotana
Na ozdobu:
  sušené ovocie
  orechy
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

* lekvár - najlepšie slivkový, ale v podstate akýkoľvek máte radi

Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do peny a po jednom pridávame žĺtka. Pridáme kyslú smotanu a tekutý med. Múku, sódu, soľ a koreniny len zľahka primiešame. Bielka vyšľaháme do snehu a postupne ( ja som dala na dvakrát) pridáme do hustej zmesi.

Vymastíme a múkou si vysypeme formu (ja som len maslom vytrela silikónovú) a nalejeme cesto. Pečieme cca 60 minút na 160 stupňov.

Po vychladnutí prekrojíme na 3-4 časti, potrieme lekvárom a spojíme. Necháme odstáť.

Najlepšie na druhý deň urobíme polevu - smotanou pod bodom varu prelejeme nalámanú čokoládu, necháme chvíľu postáť a vymiešame. Natrieme boky a vrch medovníku a vrch ešte môžete dozdobiť sušeným ovocím a orieškami. Ja som použila sušené marhule, brusnice a mandle.

Tak keď už ten Martin neprišiel na bielom koni tejto zimy, my sme ho lákali aspoň na vôňu Vianoc.

Výnos
1 30 cm obdĺžniková forma
Celkový čas
1 hod, 15 minút
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama