
Kamila | Grenadír
Snáď nielen pre moje "deti" pridávam recept s fotopostupom na tradičný grenadír. Tentokrát aj so slaninou, ale zväčša robím bez nej.
500 | gramov | zemiak |
250 | gramov | fliačky |
1 | kus | cibuľa |
100 | gramov | slanina |
2 | čajové lyžičky | soľ |
2 | čajové lyžičky | mletá červená paprika |
Či už to voláte grenadír, ganadír, grantiersky pochod, alebo nejako inak, základný recept je rovnaký. Fliačky vsypeme do hrnca s vriacou vodou, do ktorej sme pridali 1 čl soli, premiešame. Varíme, podľa návodu na obale cestovín, alebo do mäkka. Scedíme.
Zemiaky umyjeme, očistíme, nakrájame na malé kúsky, v hrnci zalejeme vodou, tak aby sme ich prekryli, dáme variť, keď začnú vrieť pridáme soľ cca 1 čl. Po cca 10 minútach kontrolujem či sú mäkké. Inak mne sa často stáva, že ich rozvarím.
Po uvarení, z nich cez prikrývku, zlejeme vodu.
Inak robila som aj verziu so zemiakmi varenými v šupke, ale táto verzia sa mi zdá zdĺhavejšia a ja už keď konečne začnem variť, tak to musí byť rýchlo.
Slaninu nakrájame nadrobno. Cibuľu očistíme, tiež nakrájame na márne kúsky. Na malej panvici začneme opekať slaninu, keď sa uvoľní masť pridáme cibuľu, krátko orestujeme. Ak je slanina málo mastná, pridáme trochu oleja. Dáme dole z tepla pridáme červenú papriku.
Zmes zmiešame najprv s cestovinami, ideálne v hrnci, kde sa varili a na záver primiešame zemiaky. Podávame s kyslou uhorkou, u nás musí byť k tomu aj mlieko.

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila
toto som už dávno nerobila. Najviac sa mi páči "pokrájame na márne kúsky"
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Grenadír mám veľmi rada, robím ho s malou obmenou, rýchlejšie a s menšími stratami živín zo zemiakov.
Nikdy nevarím zemiaky zaliate vodou, ale na podložke (paráčiku) v kukte, obielené, alebo s nakrojenou šupkou. ak sú väčšie, prekrojím napoly. Používam prílohové zemiaky B, tie sa príliš nerozvárajú a nie sú glejové, ako šalátové A.Vodu pridám asi 0,3 l, aby zemiaky neboli v nej ponorené a nevylúhovali sa počas varenia. Po uvarení ích nechám ochladiť, (varené v šupke prelejem studenou vodou, aby sa ľahko šúpali)Na panvicu dám slaninku, alebo iba masť , na hrubšom strúhadle ostrúhané zemiaky, posolím, opečiem a potom pridám uvarené cestoviny a papriku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja mám dokonca skpsenosť, že ked sa robia zemiaky na pare, tak nepotrebujú soľ. Nejak to prirodzene v nich vylezie von
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To znie ozaj veľmi zaujímavo, ďakujem za radu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďalšie recepty