Snáď nielen pre moje "deti" pridávam recept s fotopostupom na tradičný grenadír. Tentokrát aj so slaninou, ale zväčša robím bez nej.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 10 minút |
Čas varenia / pečenia | 20 minút |
Celkový čas | 30 minút |
Ingrediencie
500 | gramov | zemiak |
250 | gramov | fliačky |
1 | kus | cibuľa |
100 | gramov | slanina |
2 | čajové lyžičky | soľ |
2 | čajové lyžičky | mletá červená paprika |
Inštrukcie
Či už to voláte grenadír, ganadír, grantiersky pochod, alebo nejako inak, základný recept je rovnaký.
Fliačky vsypeme do hrnca s vriacou vodou, do ktorej sme pridali 1 čl soli, premiešame. Varíme, podľa návodu na obale cestovín, alebo do mäkka. Scedíme.
Zemiaky umyjeme, očistíme, nakrájame na malé kúsky, v hrnci zalejeme vodou, tak aby sme ich prekryli, dáme variť, keď začnú vrieť pridáme soľ cca 1 čl. Po cca 10 minútach kontrolujem či sú mäkke. Inak mne sa často stáva, že ich rozvarím.
Po uvarení, z nich cez prikrývku, zlejeme vodu.
Inak robila som aj verziu so zemiakmi varenými v šupke, ale táto verzia sa mi zdá zdlhavejšia a ja už keď konečne začnem variť, tak to musí byť rýchlo.
Slaninu nakrájame nadrobno. Cibuľu očistíme, tiež nakrájame na márne kúsky. Na malej panvici začneme opekať slaninu, keď sa uvolní masť pridáme cibuľu, krátko orestujeme. (Ak je slanina málo mastná, pridáme trochu oleja. ) Dáme dole z tepla pridáme červenú papriku.
Zmes zmiešame najprv s cestovinami, ideálne v hrnci, kde sa varili a na záver primiešame zemiaky. Podávame s kyslou uhorkou, u nás musí byť k tomu aj mlieko.
Postup:






