Grenadír

Popis

Snáď nielen pre moje "deti" pridávam recept s  fotopostupom na tradičný grenadír. Tentokrát aj so slaninou, ale zväčša robím bez nej. Úsmev

Grenadír - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút
Celkový čas
30 minút

Ingrediencie

500gramovzemiaky
250gramovfliačky
1kuscibuľa
100gramovslanina
2čajové lyžičkysoli
2čajové lyžičkyčervenej papriky

Inštrukcie

Fliačky vsypeme do hrnca s vriacou vodou, do ktorej sme pridali 1 čl soli, premiešame. Varíme, podľa návodu na obale cestovín, alebo do mäkka. Úsmev Scedíme.

Zemiaky umyjeme, očistíme, nakrájame na malé kúsky, v hrnci zalejeme vodou, tak aby sme ich prekryli, dáme variť, keď začnú vrieť pridáme soľ cca 1 čl. Po cca 10 minútach kontrolujem či sú mäkke. Chichocem sa Inak mne sa často stáva, že ich rozvarím. Hambím sa Po uvarení, z nich cez prikrývku, zlejeme vodu.

Inak robila som aj verziu so zemiakmi varenými v šupke, ale táto verzia sa mi zdá zdlhavejšia a ja už keď konečne začnem variť, tak to musí byť rýchlo.

Slaninu nakrájame nadrobno. Cibuľu očistíme, tiež nakrájame na márne kúsky. Na malej panvici začneme opekať slaninu, keď sa uvolní masť pridáme cibuľu, krátko orestujeme. (Ak je slanina málo mastná, pridáme trochu oleja. ) Dáme dole z tepla pridáme červenú papriku. 

Zmes zmiešame najprv s cestovinami, ideálne v hrnci, kde sa varili a na záver primiešame zemiaky. Podávame s kyslou uhorkou, u nás musí byť k tomu aj mlieko. Úsmev

Postup: 

Grenadír - recept postup 1
Grenadír - recept postup 2
Grenadír - recept postup 3
Grenadír - recept postup 4
Grenadír - recept postup 5
Grenadír - recept postup 6
Grenadír - recept postup 7
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (4 hlasy)

Komentáre

Ánototo som už dávno nerobila. Najviac sa mi páči "pokrájame na márne kúsky" Váľam sa od smiechu po podlahe

Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

ÁnoTlieskamTlieskam

 

Grenadír mám veľmi rada, robím ho s malou obmenou, rýchlejšie a s menšími stratami živín zo zemiakov. 

Nikdy nevarím zemiaky zaliate vodou, ale na podložke (paráčiku) v kukte, obielené, alebo s nakrojenou  šupkou. ak sú väčšie, prekrojím napoly. Používam prílohové zemiaky B, tie sa príliš nerozvárajú a nie sú glejové, ako šalátové A.Vodu pridám asi 0,3 l, aby zemiaky neboli v nej ponorené a nevylúhovali sa počas varenia. Po uvarení ích nechám ochladiť, (varené v šupke prelejem studenou vodou, aby sa ľahko šúpali)Na panvicu dám slaninku, alebo iba masť , na hrubšom strúhadle ostrúhané zemiaky, posolím, opečiem a potom pridám uvarené cestoviny a papriku.

ja mám dokonca skpsenosť, že ked sa robia zemiaky na pare, tak nepotrebujú soľ. Nejak to prirodzene v nich vylezie von

 

To znie ozaj veľmi zaujímavo,  ÁnoTlieskamÁno ďakujem za radu.

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok