
balalajka | Castagnole
Castagnole je tradičná fašiangová talianska dobrota. Pripomína trochu naše šišky, ale je to ich pidiverzia s veľkosťou orieška.
Podávame ku kávičke, alebo ako snack či dezert.
205 | gramov | polohrubá múka |
1 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
55 | gramov | cukor |
2 | kusov | vajce |
1 | čajová lyžička | pomarančová kôra |
1⁄2 | čajová lyžička | vanilková esencia |
40 | gramov | maslo |
štipka | soľ | |
1 | čajová lyžička | pomarančového likéru |
Cesto:
- 205 g polohrubej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 55 g cukru
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička pomarančovej kôry
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkovej esencie
- 40 g zmäknutého masla
- štipka soli
- 1 čajová lyžička Gran Marnier (pomarančový likér) alebo pomarančového džúsu
Všetky ingrediencie najprv začneme zapracovávať vidličkou. Potom keď ako tak sú spojené dáme na dosku a vypracujeme hnetením. Vznikne nádherné, vláčne cesto. Kľudne si dajte na čas - aj 10 minút spracovávajte. Nechajte pri izbovej teplote odstáť pol hodinu.
Potom vyváľajte na valček o hrúbke palca, ktorý rozkrájate na 1,5 cm kúsky. Tie vytvarujte do tvaru guličky - orieška.
Olej rozpáľte na 170 stupňov (netuším ako, ale ja som dala tak mierny plameň, aby ani nehorelo, ale zas aby sa guličky pekne rovnomerne smažili). Na skúšku hoďte 4 guličky, uvidíte, či pridať, či ubrať. V podstate veľmi podobné pracovné tempo ako pri fánkach .
Castagnole rýchle obráťte, ihneď ako budú mať zlatiskú farbu, vyberte ich von a položte na servítku odsať prebytočný olej.
Ešte teplé obaľujeme v cukre.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty