reklama

Mäkké bezlepkové medovníky so zemiakmi

Pridal/a Kamila dňa 29. 12. 2023 - 21:34 - Recepty Kamila
Mäkké bezlepkové medovníky so zemiakmi, Drobné pečivo, recept, Kamila

Kamila | Mäkké medovníky so zemiakmi


reklama

K týmto medovníkom by som mohla napísať dlhú story. Skrátim. Aj keď to na začiatku vyzeralo ako zo seriálu "A je to!", výsledkom boli božské bezlepkové a bez mliečne mäkučké medovníčky.

Ingrediencie
3 hrnčeky bezlepková múka
2 hrnčeky mleté mandle
1 polievková lyžica zázvor sušený
1 polievková lyžica škorica mletá
1 čajová lyžička mleté klinčeky
1 čajová lyžička sóda bikarbóna
1 čajová lyžička soľ
150 gramov vegan maslo
1 hrnček práškový cukor
1 hrnček kokosový cukor
1 kus vajce
1 balík vanilkový cukor
1⁄2 hrnček med
3 kusov zemiak
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

3 stredne veľké zemiaky očistíme,  nakrájame a uvaríme do mäkka. Zlejeme vodu, necháme vychladnúť a popučime vidličkou na pyré.

V miske zmiešame všetky sypké ingrediencie okrem cukrov. Môžete smelo použiť klasickú polohrubú múku, prípadne ňou nahradiť aj mleté mandle. Ja používam, mleté blanšírované mandle z Lidlu, kvôli bezlepkovej verzii

V robote s metličkou na miesenie prešľaháme maslo, klasické alebo vegan, s práškovým cukrom a kokosovým cukrom (môžete nahradiť práškovým alebo trstinovým). Krátko primiešame aj vajíčko ideálne izbovej teploty, aby sa maslo nezrazilo. Ak sa náhodu zrazí, nevadí, múka to spraví. Červenám sa Na záver primiešame med, zemiakové pyré a po častiach múku

Výsledné cesto bude lepivé, ale to nevadí. Preložíme ho na potravinársku fóliu, sploštíme ho, aby sa rýchlejšie schladilo a dáme do chladničky minimálne na 3 hodiny, ideálne cez noc.

Schladené cesto odoberáme po častiach. Zvyšok vrátime do chladničky. Podľa potreby k cesto premiešame ešte s múkou. Vyvaľkáme ho na hrúbku cca 4-5 mm, podsypávame múkou. S formičkami vykrajujeme rôzne tvary.

Vykrojené medovníčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť na cca 9-10 minút pri teplote cca 180°C. Dĺžka pečenia bude závisieť od rúry aj hrúbky medovníkov.

Medovníčky sme nezdobili, aby boli pekné lesklé ešte horúce sme ich potreli rozšľahaným vajíčkom a na minútu ešte vložili do rúry.

Doplňujúce obrázky
Mäkké bezlepkové medovníky so zemiakmi, Drobné pečivo, recept, Kamila, 1

Kamila

Mäkké bezlepkové medovníky so zemiakmi, Drobné pečivo, recept, Kamila, 2

Kamila

Mäkké bezlepkové medovníky so zemiakmi, Drobné pečivo, recept, Kamila, 3

Kamila

Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
50 minút
Čas varenia / pečenia
10 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama