
Kamila | Mäkké medovníky so zemiakmi
K týmto medovníkom by som mohla napísať dlhú story. Skrátim. Aj keď to na začiatku vyzeralo ako zo seriálu "A je to!", výsledkom boli božské bezlepkové a bez mliečne mäkučké medovníčky.
3 | hrnčeky | bezlepková múka |
2 | hrnčeky | mleté mandle |
1 | polievková lyžica | zázvor sušený |
1 | polievková lyžica | škorica mletá |
1 | čajová lyžička | mleté klinčeky |
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
1 | čajová lyžička | soľ |
150 | gramov | vegan maslo |
1 | hrnček | práškový cukor |
1 | hrnček | kokosový cukor |
1 | kus | vajce |
1 | balík | vanilkový cukor |
1⁄2 | hrnček | med |
3 | kusov | zemiak |
3 stredne veľké zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme do mäkka. Zlejeme vodu, necháme vychladnúť a popučime vidličkou na pyré.
V miske zmiešame všetky sypké ingrediencie okrem cukrov. Môžete smelo použiť klasickú polohrubú múku, prípadne ňou nahradiť aj mleté mandle. Ja používam, mleté blanšírované mandle z Lidlu, kvôli bezlepkovej verzii
V robote s metličkou na miesenie prešľaháme maslo, klasické alebo vegan, s práškovým cukrom a kokosovým cukrom (môžete nahradiť práškovým alebo trstinovým). Krátko primiešame aj vajíčko ideálne izbovej teploty, aby sa maslo nezrazilo. Ak sa náhodu zrazí, nevadí, múka to spraví. Na záver primiešame med, zemiakové pyré a po častiach múku
Výsledné cesto bude lepivé, ale to nevadí. Preložíme ho na potravinársku fóliu, sploštíme ho, aby sa rýchlejšie schladilo a dáme do chladničky minimálne na 3 hodiny, ideálne cez noc.
Schladené cesto odoberáme po častiach. Zvyšok vrátime do chladničky. Podľa potreby k cesto premiešame ešte s múkou. Vyvaľkáme ho na hrúbku cca 4-5 mm, podsypávame múkou. S formičkami vykrajujeme rôzne tvary.
Vykrojené medovníčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť na cca 9-10 minút pri teplote cca 180°C. Dĺžka pečenia bude závisieť od rúry aj hrúbky medovníkov.
Medovníčky sme nezdobili, aby boli pekné lesklé ešte horúce sme ich potreli rozšľahaným vajíčkom a na minútu ešte vložili do rúry.

Kamila

Kamila

Kamila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty