
dasa_ | Šťavnaté kačacie prsia s červenou kapustou
Šťavnaté kačacie prsia. Recept na dokonalú chrumkavú kožu a mäkké, šťavnaté mäso. Je to gurmánsky zážitok!
3 | kusov | kačacie prsia |
soľ | ||
1 | polievková lyžica | maslo |
Omáčka: | ||
2 | polievkové lyžice | figový džem |
1 | polievková lyžica | horčica |
1 | polievková lyžica | maslo |
smotana | ||
Príloha: | ||
1 | hlávka | červená kapusta |
1 | kus | jablko |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | kus | cibuľa |
2 | polievkové lyžice | olej |
1 | polievková lyžica | ocot |
1 | polievková lyžica | ocot balzamikový |
1 | polievková lyžica | cukor |
1 | štipka | čierne mleté korenie |
1 | štipka | rasca |
zemiaky |
Na prípravu jemných a šťavnatých pŕs potrebujeme dobrú panvicu, ktorá môže ísť aj do rúry a teplomer na mäso. Potom je ich príprava hračka a trvá len krátko.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
Kačacie prsia osušíme a kožu na nich ostrým nožom narežeme do štvorcov. Ja prsia dopredu nesolím ani nekorením. Chuť kačacích pŕs je výrazná sama o sebe. Kto ale chce, samozrejme môže použiť napríklad steakové korenie.
Prsia kožou dole položíme na panvicu a až teraz začneme zahrievať. Vďaka tomu sa zvyšný tuk vysmaží do panvice. Keď je koža vypečená, (3-4 minúty), otočíme na krátko na druhú stranu.
Do mäsa vpichneme teplomer a vložíme do vyhriatej rúry. Sledujeme na vnútornú teplotu. Prsia sú vo vnútri krásne ružové pri teplote 55-56 stupňov.
Vyberieme ich, posolíme, pridáme kúsok masla a zabalíme do papiera na pečenie a alobalu a necháme 10 minút odpočívať. Prípadnú uvoľnenú šťavu pridáme do omáčky.
Na solenie takéhoto typu mäsa používam čo najkvalitnejšiu (maldon) soľ.
Z výpeku v panvici zlejeme tuk - po stuhnutí máme výbornú kačaciu masť. Do zvyšku pridáme horčicu, džem a krátko povaríme. Snažíme sa z panvice uvoľniť všetky chutné prichytené zvyšky. Nakoniec vmiešame maslo a smotanu. Ak treba, môžeme rozmixovať
Príprava červenej kapusty: Deň vopred kapustu nakrájame, osolíme, pridáme rascu a necháme oddychovať. Na druhý deň na oleji orestujeme cibuľu, pridáme kapustu, jablko nakrájané na plátky a spolu restujeme do chrumkava. Pridáme cukor, ocot, premiešame.
Podávame napríklad s knedľou, so zemiakmi, zemiakovou knedľou, lokšami.
Samozrejme, kačacie prsia nemusíte podávať len s kapustou. Výborné budú s opekanými zemiakmi alebo aj s ryžou. Ku kačacím prsiam sa hodí a pomarančová omáčka. Výber prílohy je na vašej chuti.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty