
dasa_ | Hrnčekový štedrák
Rýchla verzia tradičného koláča. Jednoduché cesto, tvarohová plnka a makovo-lekvárová mriežka vytvárajú dokonalú kombináciu chutí bez zdĺhavého váženia surovín.
Cesto: | ||
3 | hrnčeky | polohrubá múka |
1 | hrnček | cukor |
1 | kus | vanilkový cukor |
1 | štipka | soľ |
1 | kus | prášok do pečiva |
1 | hrnček | olej |
1 | hrnček | mlieko |
3 | kusov | vajce |
Tvarohová náplň: | ||
1 | kilogram | jemný tvaroh |
2 | kusov | vajce |
1 | kus | vanilkový cukor |
4 | polievkové lyžice | práškový cukor |
1 | hrnček | šľahačka |
1 | kus | Zlatý klas |
1⁄2 | kus | citrónová kôra |
1 | štipka | soľ |
Maková náplň: | ||
1 | hrnček | mlieko |
200 | gramov | mletý mak |
2 | polievkové lyžice | práškový cukor |
1⁄2 | kus | citrónová kôra |
3 | polievkové lyžice | slivkový lekvár |
Na plech 30x40 cm som použila hrnček veľkosti 200 ml.
Na plech 20x30 cm používam hrnček 150 ml a uberám 1 vajce z cesta a robím aj polovičné množstvo tvarohovej plnky
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Plech vyložíme papierom na pečenie
Najskôr uvaríme makovú náplň. Dáme variť mlieko, osladíme a vsypeme mletý mak. Varíme spolu asi minútu. Pridáme citrónovú kôru, redší slivkový lekvár a dobre spolu premiešame.
Necháme vychladiť a potom naplníme do igelitového vrecka, z ktorého budeme mriežku vytláčať.
Kto chce a môže, pridá do náplne aj trochu rumu. My máme deti a šoférov, tak iba so slivkovým lekvárom.
Tvarohová náplň: Použijeme jemný tvaroh vo vaničke. Zmiešame s vajíčkami, smotanou, zlatým klasom a cukrom. Pridáme štipku soli a kôru z polovice citróna. Odporúčam vyskúšať a podľa potreby dosladiť.
Miesto jedného balenia tvarohu som použila rovnaké množstvo gréckeho jogurtu.
V miske zmiešame múku, cukor, soľ, vanilkový cukor, prášok do pečiva. V druhej miske zmiešame vajcia, olej a smotanu prípadne mlieko. Obe misky pomocou stierky zamiešame tak, aby nikde neostala suchá múka. Nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a urovnáme. Cesto by malo byť tuhšie, nie úplne tekuté, aby tvarohová plnka ostala na povrchu.
Na cesto nanesieme tvarohovú plnku. Je redšia a tak ostáva na povrchu. Potom z vrecka nastriekame makovo tvarohovú náplň do tvaru mriežky

Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Stiahneme na 175 st. a pečieme asi 45 minút, kým nie je tvarohová vrstva tuhá.
Ja konkrétne zhruba od 35 minút sledujem a postupne pridávam minúty, aby som koláč nespálila. Za tak dlhý čas je spodná strana spoľahlivo upečená.
Po upečení koláč vytiahneme a necháme minimálne hodinu, dve oddychovať. Koláč sa krásne upiekol, vďaka pomalšiemu pečeniu nikde nepopraskal, tvarohová vrstva dobre drží. Na záver už iba pokrájať a môžeme podávať

Tento koláč je nielen chutný, ale aj relatívne rýchly – stačí hrnček, pár surovín a o hodinu si vychutnáte domácu dobrotu ako od babičky. Perfektný na sviatky aj k popoludňajšej káve! ☕🍰

dasa_
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty