Kyslú kapustu síce poznajú aj iné národy, ale akosi sme si ju prisvojili a robíme z nej polievky, pridávame ju do halušiek, pochutnávame si na nej len tak, servírujeme ju ako prílohu.
Foto: dasa_, mikalove | Koláž: Naničmama.sk
Čo rodina, to vlastný recept na kapustnicu. Niekto si nevie kapustnicu predstaviť bez klobásy, iný zas bez údeného alebo húb. Sú takí, ktorí tam musia mať všetko spomenuté a k tomu aj sušené slivky. Je jedno ku ktorej skupine patríte, ak ste zablúdili sem, jedno je isté. Kapustnicu máte radi a možno vyskúšate aj iný než váš rodinný recept.
Vianočná kapustnica
Foto: Kamila
Keď sa spoja zvyky dvoch rodín, vznikne kapustnica s klobásou, hríbmi a mrveničkou. Pozrite si recept na vianočnú kapustnicu
Kapustnica s mletým mäsom
Foto: dasa_
Kapustnica s mletým mäsom, zemiakmi, hríbmi a klobásou. Pozrite si recept na kapustnicu s mletým mäsom
Kapustnica s klobásou
Foto: dasa_
Tradičná kapustnica so zemiakmi a klobásou. Pozrite si recept na kapustnicu s klobásou
Silvestrovská kapustnica
Foto: Klaudia17
Kapustnica s bravčovým plecom a zemiakmi. Pozrite si recept na silvestrovskú kapustnicu
Kapustnica z rybieho filé
Foto: dasa_
Opäť iné zloženie kapustnice, okrem ryby tu nájdete aj hríby a sušené slivky. Pozrite si recept na kapustnicu z rybieho filé
Štedrovečerná kapustnica
Foto: mikalove
Vianočná kapustnica s ozaj štedrým zložením. Pozrite si recept na štedrovečernú kapustnicu
Kapustnica s krájancami
Foto: dasa_
Kapustnica s údeným mäsom a širokými rezancami. Pozrite si recept na kapustnicu s krájancami
Kapustnica s údenou šunkou
Foto: Kamila
Vianočná kapustnica s údenou šunkou a klobásou. Pozrite si recept na kapustnicu s údenou šunkou
Výborná kyslá kapusta s klobásou
Foto: melisa
Toto síce nie je kapustnica, ale kto má rád kyslú kapustu, určite mu bude chutiť. Pozrite si recept na výbornú kyslú kapustu s klobásou
Vianočná kapustnica mojej mamy
Foto: dasa_
Bezmäsitá kapustnica so sušenými hubami a slivkami. Pozrite si recept na vianočnú kapustnicu
Diskusie Naničmama.sk:
Pozerám na tie kapustnice, ani jedna sa nepodobá na našu vianočnú, mala by som pridať recept, ak ju zajtra odfotím.
Ako robievaty vy, tu svoju? A ešte keď sa z jednej strany rodiny varí iná, ak z druhej ...
Popravde, ani naša vianočná tu nie je :)
Ďakujem, Kamilka, za recepty, môžem vyskúšať. Na Štedrý večer mäso nejedávame, preto v našej kapustnici chýba. Robievam ju iba s hríbami, vopred namočenými vo vode, ak mám, pridám i mrazené. Po uvarení pridám zátrepku zo šľahačkovej smotany.
Obe kapustnice, štedrovečernú i silvestrovskú robím husté, aby množstvo objemu umožnilo ďalšie pojedanie. Moja babka pridávala do štedrovečernej okrem hríbov a smotany aj sušené slivky.
Silvestrovskú kapustnicu robím pre celú našu veľkú rodinu.
Teraz som použila 2 kg kyslej kapusty, 1,3 kg krkovice bez tuku, jedno zadné kolienko bez kože, (kosť uvarím osve, aby sa do kapustnice nedostali úlomky) 0,7 kg údenej krkovice, 0,25 kg Gombaseckej klobásy (Mecom). Z krkovíc a kolienka vyberiem šľachy, uvarím ich s kosťou osobitne v menšom množstve vody, vývar pridám do hotovej kapustnice. Nakrájanú krkovicu a kolienko bez šliach opečiem na masti, pridám vodu a uvarím samostatne. Do kapusty s vodou pridám namočené hríby, bobkový list, nové a čierne korenie, rascu, zmixované opražené 2-3 cibule a uvarím. Potom pridám ocedený vývar zo šliach a kosti, uvarenú krkovicu a kolienko,nakrájanú údenú krkovicu a veľmi krátko povarím (údená krkovica bola tepelne upravená). Na toto množstvo som použila ako zátrepku 375 ml kyslej smotany s dvomi lyžicami múky a po prevarení 750ml šľahačkovej smotany a nakrájanú klobásu. Kapustnicu varím 30. decembra, aby sa dobre odležala. Našťastie bolo pred Silvestrom ešte chladno, tak sa na balkóne nepokazila. Zjedla sa všetka, tak fotografiu už nemám.
Ďakujem, že si sa podelila o recept, tá silvestrovská kapustnica znie ozaj zaujímavo.