reklama

10 receptov na kapustnicu - s hríbami, klobásou aj údeným

Naničmama.sk , 18. 12. 2024 - 12:14
10 receptov na kapustnicu - s hríbami, klobásou aj údeným, Varíme, pečieme, zavárame, Naničmama.sk

dasa_, Kamila | Koláž: Naničmama.sk | Recepty na kapustnicu


reklama

Kapustnica patrí medzi ikonické jedlá slovenskej kuchyne, ktoré neodmysliteľne sprevádza zimné sviatky. Kyslú kapustu síce poznajú aj iné národy, ale akosi sme si ju prisvojili a robíme z nej polievky, pridávame ju do halušiek, pochutnávame si na nej len tak, servírujeme ju ako prílohu.

Pravá kapustnica?

Nielen každý región, ale takmer každá rodina má vlastný nezameniteľný recept na kapustnicu. Či už ide o sviatočnú vianočnú verziu s rybou alebo jednoduchšiu verziu na bežný deň. 

Niekto si nevie kapustnicu predstaviť bez klobásy, iný zas bez údeného alebo húb. Sú takí, ktorí tam musia mať všetko spomenuté a k tomu aj sušené slivky. Ak hľadáte jediný správny recept na pravú kapustnicu, zrejme nepochodíte, pretože nič také neexistuje.

Je jedno ku ktorej skupine patríte, ak ste zablúdili sem, jedno je isté, kapustnicu máte radi a možno vyskúšate aj iný než váš rodinný recept. 

Recepty na vianočnú kapustnicu

Vianočná kapustnica

Vianočná kapustnica, recept Kamila
Foto: Kamila

Táto kapustnica s klobásou a sušenými hubami vznikla spojením zvykov dvoch rodín. Sušené huby necháme namočiť, potom ich varíme s kyslou kapustou a klobásou. Zápražku s cesnakom a hladkou múkou pridáme do vývaru, čo polievke dodá bohatú chuť. Pozrite si recept na vianočnú kapustnicu

Vianočná kapustnica mojej mamy

Vianočná kapustnica mojej mamy, recept
Foto: dasa_

V mnohých rodinách je typicky vianočná práve kapustnica bez mäsa, pretože má byť pôstna. Rozhodne v nej nesmú chýbať sušené huby a slivky. Pozrite si recept na vianočnú kapustnicu

Kapustnica z rybieho filé

Kapustnica z rybieho filé - recept
Foto: dasa_ 

V niektorých domácnostiach sa na Vianoce kapustnica pripravuje s hlavami kapra. Ak čistenie rýb nepatrí k vašim obľúbeným činnostiam, môžete namiesto kapra použiť filé, ktoré dodá kapustnici chuť ryby a vy sa vyhnete prácnej príprave kapra. Pozrite si recept na kapustnicu z rybieho filé


reklama


reklama

Štedrovečerná kapustnica

Štedrovečerná kapustnica - recept
Foto: mikalove 

Tento recept na vianočnú kapustnicu má naozaj štedré zloženie. Ani v tejto kapustnici nechýba ryba, okrem toho v nej nájdete údené kosti, klobásu, sušené slivky a hríby. Pozrite si recept na štedrovečernú kapustnicu

Silvestrovská kapustnica

Silvestrovská kapustnica - recept
Foto: Klaudia17 

Do kapustnice s bravčovým plecom a zemiakmi môžete pridať aj údené a klobásu. Príprava trvá necelé dve hodiny a výsledkom je hustá a chuťovo bohatá polievka, ktorá dobre poslúži ako základ pred silvestrovskou zábavou. Pozrite si recept na silvestrovskú kapustnicu

Tradičná sýta kapustnica

Kapustnica s klobásou

Kapustnica s klobásou - recept
Foto: dasa_

Z kyslej kapusty môžete uvariť aj redšiu polievku s klobásou a zemiakmi. Aj keď polievka nie je hustá, je dosť sýta. S chlebom alebo zemiakovými pagáčmi dobre poslúži ako výdatný obed alebo večera. Pozrite si recept na kapustnicu s klobásou

Kapustnica s mletým mäsom

Kapustnica z mletým mäsom - recept
Foto: dasa_ 

Kapustnica s mletým mäsom, zemiakmi, hríbmi a klobásou je ideálnym spôsobom ako otvoriť sezónu kyslej kapusty. Polievku môžete podávať s chlebom ako hlavné jedlo. Pozrite si recept na kapustnicu s mletým mäsom


reklama


reklama

Kapustnica s krájancami

Kapustnica s krájancami - recept
Foto: dasa_

Táto kapustnica je vlastne vývar, ktorý sa pripravuje z kyslej kapustovej šťavy a údeného mäsa. Typicky sa v nej vyvárajú údené rebrá, a aby bol zážitok dokonalý, nesmú v nej chýbať široké rezance. Pozrite si recept na kapustnicu s krájancami

Kapustnica s údenou šunkou 

Recept na kapustnicu s údenou šunkou
Foto: Kamila 

Kapustnica s údenou šunkou a klobásou sa výborne hodí na vianočný stôl, ale chutiť bude aj kedykoľvek počas roka. Pozrite si recept na kapustnicu s údenou šunkou 

Kapustnica s fazuľou

Recept na kapustnicu s fazuľou
Foto: verika92 

Sýta hustá polievka z kyslej kapusty, suchej fazule a údeného mäsa môže poslúžiť ako sýte jednochodové menu na obed. Pozrite si recept na výbornú kyslú kapustu s klobásou

Pozrite si aj:

Recepty na zemiakový šalát -vianočný aj bez majonézy

Recepty na zemiakový šalát -vianočný aj bez majonézy

Foto: frommykitchendotcom, Kamila, Dasa_ | Koláž: Naničmama.sk | Recepty na zemiakový šalát


reklama


reklama

Recepty na tradičné vianočné menu a sviatočné jedlá

Recepty na tradičné vianočné menu

Foto: Kamila, M.á.r.i.a, Frommykitchendocom | Koláž: Naničmama.sk | Vianočné jedlá 

Pozrite si aj

Kamila, St, 23. 12. 2020 - 16:59

Pozerám na tie kapustnice, ani jedna sa nepodobá na našu vianočnú, mala by som pridať recept, ak ju zajtra odfotím. Úsmev Ako robievaty vy, tu svoju? A ešte keď sa z jednej strany rodiny varí iná, ak  z druhej ...

dasa_, St, 23. 12. 2020 - 17:07

Popravde, ani naša vianočná tu nie je :)

Boyle, Ne, 02. 01. 2022 - 05:39

Ďakujem, Kamilka, za recepty, môžem vyskúšať.  Na Štedrý večer mäso nejedávame, preto v našej kapustnici  chýba. Robievam ju iba s hríbami, vopred namočenými vo vode, ak mám, pridám i mrazené. Po uvarení pridám zátrepku zo šľahačkovej smotany.

Obe kapustnice, štedrovečernú i silvestrovskú robím husté, aby množstvo objemu umožnilo ďalšie pojedanie. Moja babka pridávala do štedrovečernej okrem hríbov a smotany aj sušené slivky. 

Silvestrovskú kapustnicu robím pre celú našu veľkú rodinu. 

Teraz som použila 2 kg kyslej kapusty, 1,3 kg krkovice bez tuku, jedno zadné kolienko bez kože, (kosť uvarím osve, aby sa do kapustnice nedostali úlomky) 0,7 kg údenej krkovice, 0,25 kg Gombaseckej klobásy (Mecom). Z krkovíc a kolienka vyberiem šľachy, uvarím ich s kosťou osobitne v menšom množstve vody, vývar pridám do hotovej kapustnice. Nakrájanú krkovicu a kolienko bez šliach opečiem na masti, pridám vodu a uvarím samostatne. Do kapusty s vodou pridám namočené hríby, bobkový list, nové a čierne korenie, rascu, zmixované opražené 2-3 cibule a uvarím. Potom pridám ocedený vývar zo šliach a kosti, uvarenú krkovicu a kolienko,nakrájanú údenú krkovicu a veľmi krátko povarím (údená krkovica bola tepelne upravená). Na toto množstvo som použila ako zátrepku  375 ml kyslej smotany s dvomi lyžicami múky a po prevarení 750ml šľahačkovej smotany a nakrájanú klobásu. Kapustnicu varím  30. decembra, aby sa dobre odležala.  Našťastie bolo pred Silvestrom ešte chladno, tak sa na balkóne nepokazila. Zjedla sa všetka, tak fotografiu už nemám.

Kamila, Ne, 02. 01. 2022 - 13:19

Ďakujem, že si sa podelila o recept, tá silvestrovská kapustnica znie ozaj zaujímavo. Áno

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama