Vybrali sme recepty na tradičné fašiangové šišky a fánky - kysnuté, kváskové, bez kysnutia, tvarohové, pečené na plechu, rýchle aj zložitejšie. Stačí si vybrať.
Fašiangy sú obdobie medzi Tromi kráľmi (6. január) a polnocou pred škaredou teda Popolcovou stredou (14. februára 2024). Nasleduje 40 dňový pôst trvajúci do Veľkého piatku, ktorý zaviedla už koncom 4. storočia kresťanská cirkev. Ide o akýsi prechod medzi zimou a jarou.
Toto obdobie bolo v minulosti typické aj tým, že ľudia mali menej práce okolo domu, hospodárstva a na poliach, preto sa častejšie organizovali svadby, zábavy a zabíjačky a karnevaly. Karnevalové masky mali okrem zábavnej funkcie a ochranný význam, ľudia verili, že ich ochránia pre zlými silami, privolajú im šťastie, úrodu, plodnosť a pod.
Oslavy vrcholili v posledné tri dni a ukončila ich zábava pred Popolcovou stredou. Definitívny koniec symbolizovalo tzv. pochovávanie basy.
Medzi tradičné fašiangové jedlá patrilo obradové pečivo - fánky, smažené šišky, slanina s klobásou a huspenina.
Inšpirujte sa receptami našich šikovných žien z nanicmama.sk a tortyodmamy.sk:
Toto nie sú šišky "akp od starej mamy". Tieto šišky sa podobajú viac na talianske bombolini. Sú nadýchané, voňavé, mäkučké, plné vanilkového krému v škoricovom kabáte. Pozrite si recept na šišky od Viktora
Božie milosti, alebo fánky. Ak ste fánky ešte nikdy nerobili, pozrite si videorecept na jednoduché a rýchle tradičné fašiangové koláčiky so smotanou na šľahanie v ceste. Pozrite si recept na fánky
Niekto si nevie huspeninu predstaviť bez zeleniny, iný naopak. Tento recept na klasickú domácu huspeniu, v ktorej sa so zeleninou nepočíta. Pozrite si recept na huspeninu
Silný vývar z bravčových paprčiek a koží, doplnený o obraté mäso z kolena, zeleninu a ochucovadlá. To všetko stuhnuté na zdravé a chutné želé. Pozrite si recept na domácu huspeninut
Dzeny, balalajka, Oľga Birošová, M.á.r.i.a | Koláž: Naničmama.sk | Šišky a fánky
Vybrali sme recepty na tradičné fašiangové šišky a fánky - kysnuté, kváskové, bez kysnutia, tvarohové, pečené na plechu, rýchle aj zložitejšie. Stačí si vybrať.
Fašiangy sú obdobie medzi Tromi kráľmi (6. január) a polnocou pred škaredou teda Popolcovou stredou (14. februára 2024). Nasleduje 40 dňový pôst trvajúci do Veľkého piatku, ktorý zaviedla už koncom 4. storočia kresťanská cirkev. Ide o akýsi prechod medzi zimou a jarou.
Toto obdobie bolo v minulosti typické aj tým, že ľudia mali menej práce okolo domu, hospodárstva a na poliach, preto sa častejšie organizovali svadby, zábavy a zabíjačky a karnevaly. Karnevalové masky mali okrem zábavnej funkcie a ochranný význam, ľudia verili, že ich ochránia pre zlými silami, privolajú im šťastie, úrodu, plodnosť a pod.
Oslavy vrcholili v posledné tri dni a ukončila ich zábava pred Popolcovou stredou. Definitívny koniec symbolizovalo tzv. pochovávanie basy.
Medzi tradičné fašiangové jedlá patrilo obradové pečivo - fánky, smažené šišky, slanina s klobásou a huspenina.
Inšpirujte sa receptami našich šikovných žien z nanicmama.sk a tortyodmamy.sk:
Tvarohové šišky
Foto: balalajka
Rýchle šišky bez droždia a kysnutia môžete upiecť aj v rúre. Pozrite si recept na tvarohové šišky
Kváskové šišky
Foto: M.á.r.i.a
Ak ste prepadli čaru kváskovania, tak vyskúšajte kváskové šišky. Pozrite si recept na kváskové šišky
Šišky s ovocnou penou
Foto: aramana
Upečte si doslova páperové šišky vďaka jemnučkému cestu s ovocnou penou. Pozrite si recept na šišky s ovocnou penou
Šišky od Viktora
Foto: balalajka
Toto nie sú šišky "akp od starej mamy". Tieto šišky sa podobajú viac na talianske bombolini. Sú nadýchané, voňavé, mäkučké, plné vanilkového krému v škoricovom kabáte. Pozrite si recept na šišky od Viktora
Lekvárové šišky
Foto: dada
Rokmi overený recept v sebe nesie záruku kvality. Pozrite si recept na šišky lekvárové
Tvarohové šišky zo špaldovej múky a bez kysnutia
Foto: M.á.r.i.a
Ak chcete trošku zdravšiu verziu, vyskúšajte špaldovú múku. Aj v tomto prípade sa zaobídete bez droždia. Pozrite si recept na tvarohové šišky zo špaldovej múky
Pečené šišky v rúre
Foto: Oľga Birošová
Kysnuté šišky nemusia byť len vyprážané. Môžete ich upiecť v rúre s minimom oleja a dokonca bez formy. Pozrite si recept na pečené šišky v rúre
Karnevalové koláčiky
Foto: Un Chien Andalou
Dobré koláče si zaslúžia dobré prísady. V tomto prípade sa vzdajte margarínu a použite maslo. Pozrite si recept na karnevalové koláčiky
Fánky na plechu
Foto: Dzeny
Bez vyprážania a množstva oleja chutia tieto fánky trochu inak, ale aj tak sú výborné. Pozrite si recept na fánky na plechu
Babičkine fánky
Foto: bobula
Ak chcete upiecť klasické fašiangové vyprážané fánky, vyskúšajte tento tradičný recept. Pozrite si recept na babičkine fánky
Fašiangové fánky
Foto: M.a.r.i.a
S týmto receptom si pripravíte výborné tradičné fánky, v ceste dobre zapracuje kyslá smotana. Pozrite si recept na fašiangové fánky
Tvarohové fánky
Foto: Heja
Takéto recepty milujeme. Suroviny stačí zmiešať, z cesta vykrojiť správny tvar a vypražiť. Smelo do toho. Pozrite si recept na tvarohové fánky
Božie milosti alebo fánky
Foto: LiViera
Božie milosti, alebo fánky. Ak ste fánky ešte nikdy nerobili, pozrite si videorecept na jednoduché a rýchle tradičné fašiangové koláčiky so smotanou na šľahanie v ceste. Pozrite si recept na fánky
Donuty a šišky
Foto: M.á.r.i.a
Šišky môžu mať ľubovoľné tvary, tieto ostali po vykrojení donutov a určite boli tiež skvelé. Pozrite si recept na cesto na donuty alebo šišky
Pozrite si aj:
Recept na huspeninu
Foto: Adriana
Niekto si nevie huspeninu predstaviť bez zeleniny, iný naopak. Tento recept na klasickú domácu huspeniu, v ktorej sa so zeleninou nepočíta. Pozrite si recept na huspeninu
Tradičná huspenina
Foto: Fotolia
Silný vývar z bravčových paprčiek a koží, doplnený o obraté mäso z kolena, zeleninu a ochucovadlá. To všetko stuhnuté na zdravé a chutné želé. Pozrite si recept na domácu huspeninut
10 receptov na domáce donuty
Foto: M.á.r.i.a, balalajka, katarinalucanová | Koláž: Naničmama.sk, Recepty na donuty