Baklažán na všetky spôsoby. Doprajte si chutné zdravé jedlá
Kamila, M.á.r.i.a | Koláž: Naničmama.sk | Recepty s baklažánom
reklama
Baklažán, odborne nazývaný ľuľok baklažánový je príbuzným paradajok a zemiakov. Horkastá chuť baklažánu je spôsobená tým, že obsahuje nikotínové alkaloidy, pretože baklažán má blízko k tabaku.
Ako zbaviť baklažán horkej chute
Ak je baklažán veľmi horký, obyčajne to má dve možné príčiny. Buď je už starší, alebo mal počas rastu nedostatok vody.
Horkosť sa dá čiastočne zmierniť tým, že baklažán očistíme, nakrájame, posolíme a necháme 20-30 min postáť, potom ho opláchneme a vysušíme utierkou.
Druhou možnosťou je namočiť ho na pol hodiny do vody s citrónovou šťavou.
Mladý a správne pestovaný baklažán by nemal byť horký. Ak máte nejaký tip, ako zbaviť baklažán, horkej príchute, podeľte sa s nami o trik v komentároch pod článkom:)
Tento voňavý šalát vás určite očarí. Základom je baklažán, cuketa a paradajky, ten správny šmrncu mu dodajú olivy, kapary, mäta, oregano a balzamikový ocot. Pozrite si recept na sicílsky kyslý šalát caponata
Aj v domácich podmienkach si môžete dopriať pravú taliansku špecialitu. Parmigiana di melanzane je zapekaný baklažán, ktorý sa pripravuje pomerne jednoducho. Vyprážané kolieska baklažánu navrstvíte s mozzarellou paradajkovou omáčkou do misy a potom to celé zapečiete. Určite vyskúšajte! Pozrite si recept na parmigiana di melanzane
Vyprážaný baklažán znie možno obyčajne, ale toto je trochu iný recept, ktorý nepočíta s klasickým trojobalom, čo je evidentné už z fotografie. Pripravte si bielok, parmezán, kukuričnú strúhanku a vyčarujte dokonalé letné jedlo. Pozrite si recept na vysmážaný baklažán
Toto je recept na baklažánovú nátierku, do ktorého sa zamilujete. Nátierka je ideálna na hrianky a jej príprava je úplne jednoduchá. Stačí zeleninu upiecť, rozmixovať a dochutiť. Pozrite si recept na pečenú baklažánovú nátierku
Kto by nemal rád recepty z jedného hrnca, či pekáča. Aj tento recept si nevyžaduje žiadne veľké prípravy a zložité procesy pri varení. Zeleninu očistíte, okoreníte, vložíte do pekáča a máte voľno. Hotový zeleninu môžete podávať ako teplý šalát, prílohu či hlavné jedlo. Pozrite si recept na cuketu s baklažánom pečenú v rúre
Špíz je veľmi variabilné jedlo, je len na vás ako ho namixujete. Vyskúšajte zeleninový špíz s baklažánom, určite vás nesklame. Pozrite si recept na zeleninový špíz
Na záver ešte jeden recept na zapekanú zeleninu. Jedlo pripravíte podobne ako francúzske zemiaky, jednoducho do pekáča navrstvíte zeleninu a syr. Samozrejme, kto sa nevie vzdať mäsa, môže si recept obohatiť o slaninu či klobásu. Pozrite si recept na zapekaný baklažán s cukinou a tromi druhmi syra
Prívarok nemusí byť len šošovicový, fazuľkový, hrachový, špenátový alebo zemiakový. Vyberte si z receptov na tradičné prívarky a omáčky aj menej zvyčajné z cukety či kelu.
Recepty na prípravu karfiolu sú pestré. Z karfiolu pripravíte polievku, placky, rizoto, šalát či nákyp. Vyberte si z receptov na karfiol varený, dusený či zapečený.
Kamila, M.á.r.i.a | Koláž: Naničmama.sk | Recepty s baklažánom
Baklažán, odborne nazývaný ľuľok baklažánový je príbuzným paradajok a zemiakov. Horkastá chuť baklažánu je spôsobená tým, že obsahuje nikotínové alkaloidy, pretože baklažán má blízko k tabaku.
Ako zbaviť baklažán horkej chute
Ak je baklažán veľmi horký, obyčajne to má dve možné príčiny. Buď je už starší, alebo mal počas rastu nedostatok vody.
Horkosť sa dá čiastočne zmierniť tým, že baklažán očistíme, nakrájame, posolíme a necháme 20-30 min postáť, potom ho opláchneme a vysušíme utierkou.
Druhou možnosťou je namočiť ho na pol hodiny do vody s citrónovou šťavou.
Mladý a správne pestovaný baklažán by nemal byť horký. Ak máte nejaký tip, ako zbaviť baklažán, horkej príchute, podeľte sa s nami o trik v komentároch pod článkom:)
Sicílsky kyslý šalát caponata
Foto: M.á.r.i.a
Tento voňavý šalát vás určite očarí. Základom je baklažán, cuketa a paradajky, ten správny šmrncu mu dodajú olivy, kapary, mäta, oregano a balzamikový ocot. Pozrite si recept na sicílsky kyslý šalát caponata
Plnený baklažán so šampiňónmi a červenou paprikou
Foto: Kamila
Chutná verzia plneného baklažánu, tentokrát v bezmäsitej verzii. Pozrite si recept na plnený baklažán so šampiňónmi a červenou paprikou
Parmigiana di melanzane
Foto: Frommykitchendotcom
Aj v domácich podmienkach si môžete dopriať pravú taliansku špecialitu. Parmigiana di melanzane je zapekaný baklažán, ktorý sa pripravuje pomerne jednoducho. Vyprážané kolieska baklažánu navrstvíte s mozzarellou paradajkovou omáčkou do misy a potom to celé zapečiete. Určite vyskúšajte! Pozrite si recept na parmigiana di melanzane
Vysmážaný baklažán
Foto: M.á.r.i.a
Vyprážaný baklažán znie možno obyčajne, ale toto je trochu iný recept, ktorý nepočíta s klasickým trojobalom, čo je evidentné už z fotografie. Pripravte si bielok, parmezán, kukuričnú strúhanku a vyčarujte dokonalé letné jedlo. Pozrite si recept na vysmážaný baklažán
Pečená baklažánová nátierka
Foto: Dzeny
Toto je recept na baklažánovú nátierku, do ktorého sa zamilujete. Nátierka je ideálna na hrianky a jej príprava je úplne jednoduchá. Stačí zeleninu upiecť, rozmixovať a dochutiť. Pozrite si recept na pečenú baklažánovú nátierku
Plnená paprika so zeleninou a syrom halloumi zapečená v rúre
Foto: Kamila
Ak hľadáte recept na sýte bezmäsité a zeleninové jedlo, práve ste ho našli. Plnená paprika vás zasýti a ani oči neostanú hladné, pretože sa budú kochať farbami na tanieri. Pozrite si recept na plnenú papriku so zeleninou a syrom halloumi zapečenú v rúre
Baklažánové placky s ľanovými semiačkami
Foto: Dzeny
Nízkosacharidové placky z baklažánu a ľanových semiačok si môžete ochutiť podľa vlastných predstáv. Podávať ich môžete ako prílohu, ale aj ako hlavné jedlo, či súčasť šalátu. Pozrite si recept na baklažánové placky s ľanovými semiačkami
Cuketa s baklažánom pečená v rúre
Foto: dasa_
Kto by nemal rád recepty z jedného hrnca, či pekáča. Aj tento recept si nevyžaduje žiadne veľké prípravy a zložité procesy pri varení. Zeleninu očistíte, okoreníte, vložíte do pekáča a máte voľno. Hotový zeleninu môžete podávať ako teplý šalát, prílohu či hlavné jedlo. Pozrite si recept na cuketu s baklažánom pečenú v rúre
Zapečený baklažán s cukinou v paradajkovej omáčke
Foto: Kamila
Aj toto je podobne nenáročný recept ako ten predchádzajúci. V tomto prípade musíte zašpiniť jeden hrniec navyše, aby ste pripravili paradajkovú omáčku, v ktorej zapečiete zeleninu. Pozrite si recept na zapečený baklažán s cukinou v paradajkovej omáčke
Zeleninový špíz
Foto: Kamila
Špíz je veľmi variabilné jedlo, je len na vás ako ho namixujete. Vyskúšajte zeleninový špíz s baklažánom, určite vás nesklame. Pozrite si recept na zeleninový špíz
Zapekaný baklažán s cukinou a tromi druhmi syra
Foto: Kamila
Na záver ešte jeden recept na zapekanú zeleninu. Jedlo pripravíte podobne ako francúzske zemiaky, jednoducho do pekáča navrstvíte zeleninu a syr. Samozrejme, kto sa nevie vzdať mäsa, môže si recept obohatiť o slaninu či klobásu. Pozrite si recept na zapekaný baklažán s cukinou a tromi druhmi syra
Pozrite si aj:
20 receptov s cuketou: placky, fašírky aj zapekaná cuketa
Foto: dasa_, Kamila, Evicka56, Dzeny | Koláž: Naničmama.sk
Inšpirujte sa overenými receptmi našich čitateliek na prípravu cukety. Pozrite si 20 receptov s cuketou
13 receptov na tekvicovú polievku
Foto: dasa_, M.á.r.i.a, n.e.l.i.n.k.a, melisa | Koláž: Naničmama.sk
Tekvica maslová, hokkaido, oriešková... Z každej môžete pripraviť lahodnú polievku, ktorá zasýti aj zohreje. Pozrite si recepty na tekvicovú polievku