O tradičných slovenských jedlách by sme mohli dlho písať. Líšia sa od východu na západ, od juhu na sever. Recepty majú často iné mená, postupy aj zloženie.
V mnohých však nájdeme spoločného menovateľa. Predovšetkým v zimnom období a chudobnejších rodinách sa varilo hlavne zo zemiakov, múky, kyslej kapusty, fazule, mliečnych výrobkov či slaniny.
Ponúkame vám malú ochutnávku tradičných receptov našich starých mám. Niektoré jedlá varíte bežne, iné zriedka, niektoré z receptov možno nepoznáte.
Halušky či strapačky
Tie bryndzové sú vraj naše slovenské, aj keď k nám vraj doputovali zo Slovinska... V mnohých rodinách sa robievali aj stále robia aj s tvarohom, či kyslou kapustou a slaninou.
Obľúbené jedlo s extra dávkou zdravej kyslej kapusty je niečo, bez čoho sa nezaobíde žiadna domácnosť, v ktorej je kapusta obľúbenou surovinou. Pozrite si recept na halušky s kyslou kapustou
Bryndzové halušky sú absolútna klasika slovenskej kuchyne. Ak chcete toto chutné, no nie práve diétne jedlo mierne odľahčiť, vyskúšajte trošku zdravšiu verziu slovenskej klasiky. Pozrite si recept na bryndzové halušky
Kedysi sa doma bežne vyrábal tvaroh. Ak nebola bryndza a poruke bol tvaroh, gazdinky pripravili halušky s tvarohom. Dnes takmer zabudnuté jedlo patrilo kedysi medzi veľmi bežné. Pozrite si recept na halušky s tvarohom
reklama
reklama
Pirohy
Pirohy sme vraj "odkukali" od susedov z Ukrajiny, ale verzie na sladko ako cestenice či perky, to nám snáď nikto nevezme.
Slané pirohy s rôznymi plnkami sú veľmi chutné a veľmi sýte. Plniť sa dajú mäsom, zemiakmi. Zrejme najobľúbenejšie sú domáce pirohy plnené bryndzou. Pozrite si recept na bryndzové pirohy
Pirohy sa pripravovali a stále pripravujú aj na sladko. Zemiakové cesto sa plní makom, tvarohom, či slivkovým lekvárom. Pozrite si recept na oravské pirohy
Tradičné slovenské jedlo z tých najbežnejších surovín, ktoré kedysi boli v každej domácnosti. V rôznych oblastiach má tento recept viaceré variácie, základ je vždy rovnaký - zemiaky, kyslá kapusta a slanina.
Receptov na krúpnu babu je na Slovensku skoro toľko, koľko je receptov na kapustnicu. Niekde sa robí zo surových zemiakov, inde z varených. A niekde pol na pol Nikde ale nechýbajú jačmenné krúpy.
Recept s fotopostupom na tradičné sedliacke jedlo Hornonitrianskeho regiónu, kde ho nazývajú jednoducho - baba. Pozrite si recept na krúpovú babu
Lokše
Aj lokše patria k tradičnej kuchyni, aj keď dnes ich poznáme hlavne ako prílohu ku kačke a dusenej kapuste, voľakedy to bolo aj hlavné jedlo. Piekli sa na peci, dnes ich spravíte aj na liatinovej či teflónovej panvici.
dasa_, M.á.r.i.a, Martuška 123 | Koláž: Naničmama.sk | Tradičné jedlá
O tradičných slovenských jedlách by sme mohli dlho písať. Líšia sa od východu na západ, od juhu na sever. Recepty majú často iné mená, postupy aj zloženie.
V mnohých však nájdeme spoločného menovateľa. Predovšetkým v zimnom období a chudobnejších rodinách sa varilo hlavne zo zemiakov, múky, kyslej kapusty, fazule, mliečnych výrobkov či slaniny.
Ponúkame vám malú ochutnávku tradičných receptov našich starých mám. Niektoré jedlá varíte bežne, iné zriedka, niektoré z receptov možno nepoznáte.
Halušky či strapačky
Tie bryndzové sú vraj naše slovenské, aj keď k nám vraj doputovali zo Slovinska... V mnohých rodinách sa robievali aj stále robia aj s tvarohom, či kyslou kapustou a slaninou.
Halušky s kyslou kapustou
Foto: dasa_
Obľúbené jedlo s extra dávkou zdravej kyslej kapusty je niečo, bez čoho sa nezaobíde žiadna domácnosť, v ktorej je kapusta obľúbenou surovinou. Pozrite si recept na halušky s kyslou kapustou
Bryndzové halušky
Foto: Kamila
Bryndzové halušky sú absolútna klasika slovenskej kuchyne. Ak chcete toto chutné, no nie práve diétne jedlo mierne odľahčiť, vyskúšajte trošku zdravšiu verziu slovenskej klasiky. Pozrite si recept na bryndzové halušky
Halušky s tvarohom
Foto: Martuška 123
Kedysi sa doma bežne vyrábal tvaroh. Ak nebola bryndza a poruke bol tvaroh, gazdinky pripravili halušky s tvarohom. Dnes takmer zabudnuté jedlo patrilo kedysi medzi veľmi bežné. Pozrite si recept na halušky s tvarohom
Pirohy
Pirohy sme vraj "odkukali" od susedov z Ukrajiny, ale verzie na sladko ako cestenice či perky, to nám snáď nikto nevezme.
Bryndzové pirohy
Foto: M.á.r.i.a
Slané pirohy s rôznymi plnkami sú veľmi chutné a veľmi sýte. Plniť sa dajú mäsom, zemiakmi. Zrejme najobľúbenejšie sú domáce pirohy plnené bryndzou. Pozrite si recept na bryndzové pirohy
Oravské pirohy
Foto: kora3d
Pirohy sa pripravovali a stále pripravujú aj na sladko. Zemiakové cesto sa plní makom, tvarohom, či slivkovým lekvárom. Pozrite si recept na oravské pirohy
Zemiakové pirohy
Foto: Kamila
Recept s fotopostupom na fantastické zemiakové pirohy s bryndzovou náplňou. Pozrite si recept na zemiakové pirohy
Úhrabky, lepenice...
Tradičné slovenské jedlo z tých najbežnejších surovín, ktoré kedysi boli v každej domácnosti. V rôznych oblastiach má tento recept viaceré variácie, základ je vždy rovnaký - zemiaky, kyslá kapusta a slanina.
Úhrabky
Foto: dasa_
Lahôdku našich prastarých mám pripravíte v základnej verzii len zo zemiakov, kapusty a slaniny. Pozrite si recept na úhrabky
Lepenice
Foto: lia6
Tradičný recept od babky aj mierne upravená verzia, v oboch nesmie chýbať smažená cibuľa. Pozrite si recept na lepenice
Zemiaky s kapustou
Foto: Kamila
Recept s fotopostupom na trochu modernejšiu verziu, ktorú sa určite zamilujete. Pozrite si recept na zemiaky s kapustou
Krúpna baba
Receptov na krúpnu babu je na Slovensku skoro toľko, koľko je receptov na kapustnicu. Niekde sa robí zo surových zemiakov, inde z varených. A niekde pol na pol
Nikde ale nechýbajú jačmenné krúpy.
Krúpna baba
Foto: dasa_
Vynikajúce jedlo zo zemiakov, jačmenných krúp, cibule, slaniny, údeného mäsa a klobásy. Pozrite si recept na krúpnu babu
Krúpna baba ku kapustnici
Foto: Veronika9
Recept s fotopostupom na babu zo zemiakov a krúp, ktorá sa podáva aj ako príloha ku kapustnici. Pozrite si recept na krúpnu babu ku kapustnici
Krúpová baba
Foto: Piletka
Recept s fotopostupom na tradičné sedliacke jedlo Hornonitrianskeho regiónu, kde ho nazývajú jednoducho - baba. Pozrite si recept na krúpovú babu
Lokše
Aj lokše patria k tradičnej kuchyni, aj keď dnes ich poznáme hlavne ako prílohu ku kačke a dusenej kapuste, voľakedy to bolo aj hlavné jedlo. Piekli sa na peci, dnes ich spravíte aj na liatinovej či teflónovej panvici.
Tradičné lokše
Foto: anjeli
Jednoduché, nenáročné a chutné. Môžete vyskúšať aj vo verzii na sladko. Pozrite si recept na lokše
Lokše s kačacou pečeňou
Foto: tosijo
Recept na lokše od babičky treba opatrovať, zachovať a odovzdať ďalej. Pozrite si recept na lokše s kačacou pečeňou
Tvarohové lokše
Foto: Martuška 123
Jednoduché lokše z tvarohu pečené na suchej panvici. Pozrite si recept na tvarohové lokše
A na záver zabíjačková ochutnávka
Jaternice, krvavničky či hurky. Vyberte si :)
Domáce krvavničky
Foto: M.á.r.i.a
Ak máte radi zabíjačkové špeciality a dobrého mäsiara po ruke, vyskúšajte. Pozrite si recept na domáce krvavničky
Pozrite si aj:
Recepty na tradičné slovenské jedlá na sladko
Foto: Kamila, Martuška123, Kora3d | Koláž: Naničmama.sk | Sladké jedlá
Recepty na tradičné polievky:
Vybrali sme niekoľko chutných polievok z fazule, šošovice, hrášku aj cíceru.
Recepty na kapustnicu
10 receptov na kapustnicu - s hríbami, klobásou aj údeným mäsom.