O tradičných slovenských jedlách by sme mohli dlho písať. Líšia sa od východu na západ, od juhu na sever. Recepty majú často iné mená, postupy aj zloženie. V mnohých však nájdeme spoločného menovateľa. Predovšetkým v zimných časoch a chudobnejších rodinách sa varilo hlavne zo zemiakov, múky, kyslej kapusty, fazule, mliečnych výrobkov či slaniny.
Foto: Kamila, Lia6, M.a.r.i.a, Martuška 123 | Koláž: Naničmama.sk
Ponúkame vám malú ochutnávku receptov našich prastarých mám. Niektoré jedlá varievame bežne iné budú možno pre vás nové.
Halušky či strapačky
Tie bryndzové sú vraj naše slovenské, aj keď k nám vraj doputovali zo Slovinska? V mnohých rodinách sa robievali aj stále robia aj s tvarohom, či kyslou kapustou a slaninkou.
Bryndzové halušky
Trošku zdravšia verzia tradičnej slovenskej klasiky. Pozrite si recept na bryndzové halušky
Halušky s tvarohom
Ak nebola doma bryndza, tvaroh nebolo problém doma spraviť. Pozrite si recept na halušky s tvarohom
Pirohy
Pirohy sme vraj odkukali od susesdov z Ukrajiny, ale verzie na sladko ako Cestenice či Perky, to nám snáď nikto nevezme.
Bryndzové pirohy
Tradičné pirohy plnené bryndzou. Pozrite si recept na bryndzové pirohy
Oravské pirohy
Pirohy zo zemiakového cesta v sladkej verzii, plnené makom, tvarohom, slivkovým lekvárom. Pozrite si recept na oravské pirohy
Cestenice
Slivkové koláče z kraja slivkových samôt. Pozrite si recept na cestenice
Úhrabky, lepenice...
Tradičné slovenské jedlo z tých najzákladnejších surovín, ktoré kedysi boli v každej domácnosti. V rôznych oblastiach má tento recept viaceré variácie, základ je vždy rovnaký - zemiaky, kyslá kapusta a slanina.
Úhrabky
Základná verzia - len zemiaky, kapusta a slanina. Pozrite si recept na úhrabky
Lepenice
Tradičný recept od babky aj mierne upravená verzia, v oboch nesmie chýbať smažená cibuľa. Pozrite si recept na lepenice
Zemiaky s kapustou
Recept s fotopostupom na trochu modernejšiu verziu, ktorú sa určite zamilujete. Pozrite si recept na zemiaky s kapustou
Krúpna baba
Receptov na krúpnu babu je na Slovensku skoro toľko, koľko je receptov na kapustnicu. Niekde sa robí zo surových zemiakov, inde z varených. A niekde pol na pol Nikde ale nechýbajú jačmenné krúpy.
Krúpna baba
Pozrite si recept na krúpnu babu
Krúpna baba ku kapustnici
Recept s fotopostupom na pečenú prílohu zo zemiakov a mletej pšenice ako príloha ku kapustnici. Pozrite si recept na krúpnu babu ku kapustnici
Krúpová baba
Recept s fotopostupom na ´tradičné sedliacke jedlo Hornonitrianskeho regióna, kde ho nazývajú jednoducho - Baba. Pozrite si recept na krúpovú babu
Lokše
Aj lokše patria k tradičnej kuchyni, aj keď dnes ich poznáme hlavne ako prílohu ku kačke a dusenej kapuste, voľakedy to bolo aj hlavné jedlo. Piekli sa na peci, dnes ich spravíte aj na liatinovej či teflónovej panvici.
Lokše
Jednoduché, nenáročné a chutné. Môžete vyskúšať aj vo verzii na sladko. Pozrite si recept na lokše
Lokše s pečienkou
Recept od babičky. Pozrite si recept na lokše s pečienkou
Tvarohové lokše
Jednoduché lokše z tvarohu pečené na suchej panvici. Pozrite si recept na tvarohové lokše
A na záver zabíjačková ochutnávka
Jaternice, krvavničky či hurky. Vyberte si :)
Domáce krvavničky
Ak máte radi zabíjačkové špeciality a dobrého mäsiara po ruke, vyskúšajte. Pozrite si recept na domáce krvavničky
Polievky:
A ešte zopár inšpirácii na tradičné slovenské polievky so strukovinami, či kapustnicu
Polievky zo strukovín - fazuľa, šošovica, hrášok
Vybrali sme niekoľko chutných polievok z fazule, šošovice, hrášku aj cíceru.
Recepty na kapustnicu
10 receptov na kapustnicu - s hríbami, klobásou aj udeným.
Diskusie Naničmama.sk:
Všetky recepty sú božskéééé
, len tie moje bryndzové pirohy nie sú zo zemiakového cesta 
Je to opravené