Všetky recepty sú božskéééé , len tie moje bryndzové pirohy nie sú zo zemiakového cesta
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Všetky recepty sú božskéééé , len tie moje bryndzové pirohy nie sú zo zemiakového cesta
Je to opravené
Kamila, Lia6, M.á.r.i.a, Martuška 123 | Koláž: Naničmama.sk, Tradičné jedlá
O tradičných slovenských jedlách by sme mohli dlho písať. Líšia sa od východu na západ, od juhu na sever. Recepty majú často iné mená, postupy aj zloženie. V mnohých však nájdeme spoločného menovateľa. Predovšetkým v zimných časoch a chudobnejších rodinách sa varilo hlavne zo zemiakov, múky, kyslej kapusty, fazule, mliečnych výrobkov či slaniny.
Ponúkame vám malú ochutnávku receptov našich prastarých mám. Niektoré jedlá varievame bežne iné budú možno pre vás nové.
Halušky či strapačky
Tie bryndzové sú vraj naše slovenské, aj keď k nám vraj doputovali zo Slovinska? V mnohých rodinách sa robievali aj stále robia aj s tvarohom, či kyslou kapustou a slaninkou.
Bryndzové halušky
Foto: Kamila
Bryndzové halušky sú absolútna klasika slovenskej kuchyne. Ak chcete toto chutné, no nie práve diétne jedlo mierne odľahčiť, vyskúšajte trošku zdravšiu verziu slovenskej klasiky. Pozrite si recept na bryndzové halušky
Halušky s tvarohom
Foto: Martuška 123
Kedysi sa doma bežne vyrábal tvaroh. Ak nebola bryndza a poruke bol tvaroh, gazdniky pripravili halušky s tvarohom. Dnes takmer zabudnuté jedlo patrilo kedysi medzi veľmi bežné. Pozrite si recept na halušky s tvarohom
Pirohy
Pirohy sme vraj odkukali od susedov z Ukrajiny, ale verzie na sladko ako Cestenice či Perky, to nám snáď nikto nevezme.
Bryndzové pirohy
Foto: M.á.r.i.a
Slané pirohy s rôznymi plnkami sú veľmi chutné a veľmi sýte. Plniť sa dajú mäsom, zemiakmi. Zrejme najobľúbenejšie sú domáce pirohy plnené bryndzou. Pozrite si recept na bryndzové pirohy
Oravské pirohy
Foto: kora3d
Pirohy sa pripravovali a stále pripravujú aj na sladko. Zemiakové cesto sa plní makom, tvarohom, či slivkovým lekvárom. Pozrite si recept na oravské pirohy
Cestenice
Foto: emmka99
Cestenice sú slivkové koláče, ktoré sú typické pre Myjavu. Sladké koláče plnené malými slivkami sa podávali ako hlavné jedlo. Pozrite si recept na cestenice
Úhrabky, lepenice...
Tradičné slovenské jedlo z tých najzákladnejších surovín, ktoré kedysi boli v každej domácnosti. V rôznych oblastiach má tento recept viaceré variácie, základ je vždy rovnaký - zemiaky, kyslá kapusta a slanina.
Úhrabky
Foto: dasa_
Lahôdku našich prastarých mám pripravíte v základnej verzii len zo zemiakov, kapusty a slaniny. Pozrite si recept na úhrabky
Lepenice
Foto: lia6
Tradičný recept od babky aj mierne upravená verzia, v oboch nesmie chýbať smažená cibuľa. Pozrite si recept na lepenice
Zemiaky s kapustou
Foto: Kamila
Recept s fotopostupom na trochu modernejšiu verziu, ktorú sa určite zamilujete. Pozrite si recept na zemiaky s kapustou
Krúpna baba
Receptov na krúpnu babu je na Slovensku skoro toľko, koľko je receptov na kapustnicu. Niekde sa robí zo surových zemiakov, inde z varených. A niekde pol na pol
Nikde ale nechýbajú jačmenné krúpy.
Krúpna baba
Foto: dasa_
Vynikajúce jedlo zo zemiakov, jačmenných krúp, cibule, slaniny, údeného mäsa a klobásy .Pozrite si recept na krúpnu babu
Krúpna baba ku kapustnici
Foto: Veronika9
Recept s fotopostupom na babu zo zemiakov a krúp, ktorá sa podáva aj ako príloha ku kapustnici. Pozrite si recept na krúpnu babu ku kapustnici
Krúpová baba
Foto: Piletka
Recept s fotopostupom na tradičné sedliacke jedlo Hornonitrianskeho regiónu, kde ho nazývajú jednoducho - baba. Pozrite si recept na krúpovú babu
Lokše
Aj lokše patria k tradičnej kuchyni, aj keď dnes ich poznáme hlavne ako prílohu ku kačke a dusenej kapuste, voľakedy to bolo aj hlavné jedlo. Piekli sa na peci, dnes ich spravíte aj na liatinovej či teflónovej panvici.
Lokše
Foto: anjeli
Jednoduché, nenáročné a chutné. Môžete vyskúšať aj vo verzii na sladko. Pozrite si recept na lokše
Lokše s kačacou pečeňou
Foto: tosijo
Recept na lokše od babičky treba opatrovať, zachovať a odovzdať ďalej. Pozrite si recept na lokše s kačacou pečeňou
Tvarohové lokše
Foto: Martuška 123
Jednoduché lokše z tvarohu pečené na suchej panvici. Pozrite si recept na tvarohové lokše
A na záver zabíjačková ochutnávka
Jaternice, krvavničky či hurky. Vyberte si :)
Domáce krvavničky
Foto: M.á.r.i.a
Ak máte radi zabíjačkové špeciality a dobrého mäsiara po ruke, vyskúšajte. Pozrite si recept na domáce krvavničky
Polievky:
výber receptov na tradičné sladké obedy, z ktorých si určite každý maškrtný jazýček vyberie.
Vybrali sme niekoľko chutných polievok z fazule, šošovice, hrášku aj cíceru.
Recepty na kapustnicu
10 receptov na kapustnicu - s hríbami, klobásou aj údeným mäsom.