reklama

Recepty na zaváranú zeleninu - cuketu, tekvicu, cviklu, paradajky...

Naničmama.sk , 17. 07. 2024 - 14:15
Recepty na zaváranú zeleninu - cuketu, tekvicu, cviklu, paradajky..., Varíme, pečieme, zavárame, Naničmama.sk

Kamila, clauid1, sedita123321, Martuška123 | Koláž: Naničmama.sk | Zaváraná zelenina


reklama

Sterilizovaná zelenina v zime poteší. Zavarte si cuketu, tekvicu, cviklu, uhorky, paradajky či kapustu. Spravte si čalamádu, ajvar, kečup či domácu omáčku Uncle Bens

Komu sa nelení, tomu sa zelení a kto v lete zavarí, v zime ako keby našiel. Určite sú aj krajšie zážitky, ale vojsť do špajze, komory či pivnice a siahnuť po domácej zeleninovej omáčke, cesnakovej paste, sušených paradajkách a podobne, to je veľmi dobrý pocit.

Zaváraná cuketa

Zaváraná cuketa, recept

Foto: claudi1

Ak nemáte uhorky, skúste zavariť cuketu. Tento recept si claudi1 doniesla z Poľska.  Z 10 kíl mladej cukety pripravíte až 21 pohárov zeleniny na kyslo, ktorá poteší celú rodinu a priateľov. Pozrite si recept na zaváranú cuketu

Domáca kapiová nátierka

Domáca kapiová nátierka, recept

Foto: sedita123123

Domáca kapiová nátierka je výborným spôsobom, ako využiť sezónnu úrodu paprík a pripraviť si chutnú pochúťku na chlieb či do sendvičov. Sladká chuť kapie podčiarkne pridaná feferónka, cesnak a cibuľa. Príprava nátierky je nenáročná a výsledok stojí za to, domáca kapiová nátierka bude hitom každej rodinnej oslavy či posedenia s priateľmi. Pozrite si recept na domácu kapiovú nátierku

Ajvar

Ajvar | Recept | Evicka56

Foto: Evička56

Táto srbská špecialita je úžasná a kto ju ešte neochutnal, prichádza o veľa. Ak chcete byť autentickí, dajte si ho k čevapčiči. Pozrite si recept na ajvar

Zeleninový univerzál

Zeleninový univerzal | Recept | Alena7

Foto: Alena7

Nielen Srbi mixujú zeleninu do ajvaru. Aj Slovenky vedia pripraviť zeleninové zmesi, ktoré v zime dobre poslúžia ako omáčka do mäsa či cestovín. Pozrite si recept na zeleninový univerzál


reklama


reklama

Zaváraná tekvica na prívarok

Zaváraná tekvica na prívarok, recept

Foto: verika92

Najjednoduchšie je tekvicu postrúhať a zamraziť. Objem mrazničky nie je nekonečný, preto treba hľadať aj iné spôsoby ako uskladniť tekvicu na zimu. Letnú úrodu uchováte na zimné mesiace aj vo fľaši. V zime stačí otvoriť pohár a za chvíľu máte uvarený tekvicový prívarok. Pozrite si recept na zaváranú tekvicu na prívarok

Farebná sterilizovaná zelenina

Farebná sterilizovaná zelenina | Recept

Foto: Veronika9

Pekné a chutné. Pripravte sa na zimu, nech vás nezastihne s prázdnou komorou. Stačí zeleninu poukladať do pohárov, zaliať pripraveným nálevom a sterilizovať. Pozrite si recept na sterilizovanú zeleninu

Nakladaná čalamáda bez sterilizácie

Nakladaná čalamáda bez sterilizácie, recept

Foto: Martuška 123

Čalamáda sa pripravuje rýchlo a ľahko, stačí len nechať zmes odpočívať a potom ju naplniť do pohárov, kde sa prirodzene konzervuje bez potreby sterilizácie.  Pozrite si recept na nakladanú čalamádu bez sterilizácie

Domáca všestranná omáčka Uncle Bens

Recept na domácu omáčku Uncle Bens

Foto: aramana

Základom tejto omáčky sú cuketa, zelená a červená paprika, cibuľa, paradajky. K tomu pár ingrediencií na dochutenie a vznikne dokonalá omáčka na špagety a pizzu. Prejsť na recept na domácu omáčku Uncle Bens


reklama


reklama

Cesnaková pasta bez zavárania

Cesnaková pasta bez zavárania | Recept

Foto: Dzeny

Toto je veľmi efektívny spôsob skladovania cesnaku. Cesnak fakt vydrží, zachová si svoju výraznú chuť. Pastu môžete použiť po ochutenie polievky alebo mäsa, ale pozor, ak sa chystáte pridať do jedla cesnakovú pastu, tak najskôr pasta a až potom soľ, aby ste to neprehnali. Pozrite si recept na cesnakovú pastu bez zavárania

Zaváraná cvikla

Zaváraná cvikla, recept

Foto: verika92

Cvikla je veľmi zdravá a takto zavarená je výborná ako príloha. Dokonalú zaváranú cviklu robí najmä nálev, ktorý si môžete dochutiť podľa seba. Niekto má radšej kyslejší, iný zas sladší. Je to na vás. Pozrite si recept na zaváranú cviklu

Čalamáda z cvikly

Čalamáda z cvikly, recept

Foto: Martuška 123

Pripravte si výbornú sterilizovanú čalamádu z cvikly, kapusty, papriky a cibule. Príprava nie je zložitá. Zeleninu treba očistiť, pokrájať a nechať postáť do druhého dňa a potom už len naplniť do fliaš s koreninami 15 minút sterilizovať. Pozrite si recept na čalamádu z cvikly

Nakladaná kapusta v pohároch

Nakladaná kapusta v pohároch, recept

Foto: Martuška 123

Aj bez súdku si môžete pripraviť kyslú kapustu na zimu. Táto jednoduchá alternatíva je výhodná aj v tom, že si pripravíte práve také množstvo kapusty, aké spotrebujete. Pozrite si recept na nakladanú kapustu v pohároch


reklama


reklama

Zavárané cherry paradajky

Cherry paradajky na zimu | Recept | piletka

Foto: piletka

Ak nechcete paradajky sušiť, môžete ich zavariť. Na prípravu budete potrebovať  len paradajky, cukor, soľ, ocot, cesnak a vodu. Pozrite si recept na zavárané cherry paradajky

Cuketová čalamáda

Cuketová čalamáda, recept

Foto: M.á.r.i.a

Jednoduchá a rýchla nakladaná čalamáda z cukety, uhoriek a kapie bude tešiť v zime k množstvu jedál. Pozrite si recept na cuketovú čalamádu

Domáce zavárané lečo

Domáce zavárané lečo, recept

Foto: sedita321123

Príprava nakladaného domáceho leča s cibuľou vám nebude trvať oveľa dlhšie než jeho samotné uvarenie. Lečo netreba sterilizovať, stačí ak horúce lečo nalejete do pohárov, zavriete ich a otočíte hore dnom. Pozrite si recept domáce zavárané lečo

Nakladané uhorky

Nakladané uhorky, recept

Foto: Kamila

Recept na zavárané uhorky v sladkokyslom náleve s kôprom, mrkvou a cibuľou sú klasika, ktorú má rád snáď každý. Nálev je vec vkusu, umenie je odhadnúť dobu sterilizácie, aby uhorky zostali tvrdé a chrumkavé. Pozrite si recept na nakladané uhorky

Recept na domáce kvašáky

Recept na domáce kvašáky

Foto: M.á.r.i.a

Niet nad domáce kvasené uhorky. Ich príprava nie je žiadna veda, podľa tohto receptu to zvládne úplne každý. Pozrite si recept na domáce kvašáky

Sušené paradajky

Sušené paradajky | Recept | piletka

Foto: piletka

Ďalší recept na sušené paradajky, ktorých chuť podčiarkne cesnak, provensálske bylinky a tymian. Pozrite si recept na sušené paradajky

Zavárané zelené paradajky

Zavárané zelené paradajky | Recept | Betka Mokos

Foto: Pixabay.com

Fanúšikovia kyslých dobrôt neohrdnú ani zavárané paradajky. Pozor, nezrelé paradajky obsahujú isté množstvo toxických látok, preto by ste to s ich konzumáciou nemali preháňať. Pozrite si recept na zavárané zelené paradajky

Omáčka z mletého mäsa

Omáčka z mletého mäsa

Foto: dasa_

Oplatí sa pripraviť ju aspoň z kila mäsa a odložiť na horšie časy, ale na hektickejšie obdobia, počas ktorých nestíhame variť. Takto uskladnené mäso môžete použiť do koložvárskej kapusty, chilli con carne, do cestovín alebo z nej pripravíte lasagne. Môžete si pár pohárov vziať na dovolenku, aby ste ušetrili čas a peniaze. Pozrite si recept na omáčku z mletého mäsa

Recyklujete fľaše na zaváranie a chcete ich mať bez nálepiek? Pozrite sa ako odstrániť nálepky z fliaš

Máte radi retro a chcete vlastný nálepky na fľaše? Oživte svoje fľaše a dózy. Upečte im etikety

Pozrite si aj

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama